Kisgyerek

7 különlegesebb dolog, amivel a kisgyereked azt mutatja, hogy szeret

A kisgyerekeknek sajátos, igazán aranyos szeretetnyelvük van. Mi mindennel mutathatja a gyermeked, hogy szeret és biztonságban érzi magát veled?
2023. Január 21.
kisgyerek öleli anyukáját
Ezekkel is azt üzeni, hogy szeret és bízik benned. (Kép forrása: Getty Images)

A kisgyerekek verbálisan még kevésbé tudják magukat kifejezni, de más módon tudják jelezni, hogy mire van szükségük, mi tetszik neki és mi kevésbé… és totyogós gyermeked azt is meg tudja mutatni, hogy mennyire szeret téged, hogy biztonságban érzi magát veled, és tudja, hogy számíthat rád.

Többet között a következőkkel is kifejezhetik mindezeket a kisgyerekek – de ne feledd, hogy nincs két egyforma gyermek, így mindegyikük más-más jelzéseket adhat.

Mindenhova magával viszi a kedvenc játékát

Sok kisgyereknek van egy kedvenc játéka, egy plüssállata, vagy akár egy takarója, amit mindenhova magával visz. Míg mások minden alkalommal valami más tárgyat visznek el otthonról. Ezek az úgynevezett átmeneti tárgyak téged és a szeretetedet képviselik, különösen akkor, amikor nem vagy a gyermeked közelében. Ezek a tárgyak segítenek a kisgyereknek abban, hogy biztonságban érezze magát, olyan, mintha egy kis részt vinne magával a szüleiből, mondta el a Parents portálnak Patricia H. Shimm, a Parenting Your Toddler: The Experts Guide to the Tough and Tender Years (A kisgyereked nevelése: Szakértői útmutató a nehéz és gyengéd évekhez – a szerk.) című könyv szerzője.

Szeretné, hogy elkapd

A vidám szaladgálás, „menekülés” egy remek játék, amivel a kisgyermek az újonnan szerzett függetlenségét is ki tudja élvezni, de csak akkor, ha szilárd bizalom van benne, hogy követni fogd, és „elkapod”. A fogócska játékkal megmutatja, hogy autonómiával rendelkezik afelett, hogy mit tesz, de hisz benne, hogy ott leszel. Szabadon futhat, mert biztos bázisa van, a világ legfontosabb embere a számára.

Rendetlenséget csinál az étellel

Lehet, hogy ebben az időszakban több étel kerül a tálból a padlóra vagy az asztalra, mint a kisgyereked szájába, és mintha jobban lekötné az ételek fogdosása, csapkodása, pépesítése, stb.,mint az elfogyasztása. De hogy jön mindez a szeretetéhez?

A kisgyerekek az ételt egy olyan területnek tartják, ahol felfedezhetnek és kísérletezhetnek. „A kisgyerekek élete a lehetőségekről és a kíváncsiságról szól, az étel pedig egy olyan terület, ahol kíváncsiak lehetnek és különféle dolgokat próbálhatnak ki. Szeretik megmutatni, hogy mit fedeztek fel” – magyarázta Dr. Laura Bennett-Murphy, a Westminster Főiskola pszichológia professzora a portálnak. Tehát azok a pürével borított kezecskék a közös felfedezés örömének kifejezői.

Ölelés és összebújás

Biztosan előfordult már, hogy a hiszti során a kisgyermeked az öledbe mászott, szorosan hozzád bújt, majd ragyogó szemekkel és kedves mosollyal felnézett rád. Bennett-Murphy szerint bármennyi dolgot is tesznek a kisgyerekek azért, hogy a függetlenségük megnyilvánuljon, nekik is fel kell tankolniuk a megnyugtatásból. Amikor a kisgyermeked hozzád bújik, megölel, azzal azt mutatja, hogy tudja, hogy mindig ott vagy a számára, hogy megvigasztald. Ezzel is azt mondja, hogy szeret téged.

Örül, amikor meglát

Nevetve rohan a karodba, amikor éppen csak beérsz az ajtón, és óriási az öröme attól, hogy láthat téged. Shimm elmondta, hogy a kisgyerekek megbíznak a szülőben, amikor azt mondja, hogy elmegy, de később visszajön. Ez az óriási öröm pedig egy újabb emlékeztetője annak, hogy mekkora szeretetet érez irántad.

Osztozkodik veled

A kisgyerekek ritkán osztozkodnak, és akkor is csak a legmegbízhatóbb szeretteikkel. Amikor a vidám játék közepette odaadja neked a kedvenc játékát, vagy például ad a nassolnivalóból, amit éppen fogyaszt, az is a bizalom és a szeretet jele. Az feltételezi, hogy ami őt boldoggá teszi, az téged is.

Neked adja az alkotását

A kisgyerekek általában nagyon szeretnek firkálni, zsírkrétával színezni, az ujjaikkal festeni, gyurmából alkotni. Amikor a gyermeked neked adja azt, amit készített, megosztja veled a kreatív örömét és a sikerélményét. Valami különlegeset készít neked szívből, ezzel is kifejezve a szeretetét.

 

Forrás: parents.com