Kisgyerek

Mikor kezdődik a “miért korszak”?

Mikor köszönt be a véget nem érő „miért?”-ek időszaka a kisgyerekeknél? Mi az oka annak, hogy állandóan kérdezget, és hogyan érdemes kezelni ezt a korszakot?
2023. Január 18.
kislány apukájával
Miért kérdezi folyton azt, hogy miért? És hogyan válaszolj neki? (Kép forrása: Getty Images)

A „miért korszakban” úgy tűnik, mintha szüntelenül kérdéseket kapnál a gyermekedtől, mintha semmi nem tudna eleget tenni a kíváncsiságának.

De mikor kezdődik ez az időszak?

A 2 éves gyerekeknek átlagosan 50 szóból áll a szókincse a What to expect portál szerint, ami elegendő egyszerűbb kétszavas-négyszavas mondatokhoz. De az első – majd a szinte végeláthatatlan – „miért?”-eket nagyjából 3 éves korukban kezdik feltenni a kisgyerekek. A szókincsük nagy fejlődésen megy keresztül ekkor, és több mint 200 szavasra bővül – így nem is olyan meglepő, hogy állandóan kérdezget.

Ugyan a folyamatos miért-áradat próbára teheti a türelmedet, de azt fontos tudnod, hogy a gyermeked nem szándékosan bosszantani szeretne, és fontos számára, hogy válaszolj a kérdéseire.

Egyrészt a kisgyerekek tényleg nagyon kíváncsiak, hiszen szeretnék jobban megérteni az őket körülvevő világot, mindent, amit látnak, hallanak, és tesznek. A rengeteg kérdés pedig egy lépés a tanulás útján.

A másik oka annak, amiért állandóan kérdezgetnek (és amiért fontos, hogy válaszokat kapjanak a kérdéseikre), az, hogy felfedezték, hogy ez az egyszerű szó felkeltheti a szülő figyelmét, és még felel is rá. Ez a kezdeti kommunikáció során pedig nagyon fontos a számára, ezáltal is tanulja a társalgást, a kérdés-válasz fogalmát.

Hogyan válaszolj a kérdéseire?

Természetesen a lehető legjobb az, ha megválaszolod a kérdéseket a gyermeked nyelvén, akár úgy, hogy te magad is utána nézel a válasznak. De amikor a „miért?”-ek végtelenné kezdenek válni, akkor mit érdemes tenni?

Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a kérdéseket, hiszen ezeket a gyermek kíváncsisága és tudásvágya szüli, helyette próbáld meg inkább felé fordítani, visszairányítani hozzá. Kérdezd meg, hogy szerinte mi lehet a válasz, például ő mit gondol, miért fehérek a felhők, vagy miért gurul a busz? Ez segíti azt is, hogy egy másik szemszögből gondolkodjon a dolgokról – de ha ettől ideges lesz, akkor nem érdemes éppen akkor erőltetni, hanem jobb adni egy választ.

Gondolj arra, hogy az előnyök, amiket ebből (a csupán egy ideig) tartó korszakból nyer, számára az egész életére szólnak.

Forrás: whattoexpect.com