Kisgyerek

Miért kérdezi folyton azt, hogy miért?

Hogyan érdemes kezelni, ha állandóan kérdéseket tesz fel, különösen a "Miért?"-eket?
2020. Június 24.
Miért kérdezi folyton azt, hogy miért? (Fotó: Getty Images)

A miért korszak szinte végtelennek tűnhet, a kisgyermeked szüntelenül bombázhat ezekkel a kérdésekkel: “Drágám, ideje fürdened!”, “Miért?”, “Mert kint játszottunk, és koszos lettél.”, “Miért?”, “Mert úgy döntöttél, hogy homokvárat építesz.”, “Miért?”.

Mi a legjobb, amit tehetünk? A What to expect alapítója és szerzője, Heidi Murkoff szerint mosolyogni és tűrni – és természetesen folyamatosan válaszolni ezekre a soha véget nem érő kérdésekre.

A miértek ugyan kikezdhetik a szülő idegrendszerét és türelmét, de jó észben tartani, hogy a gyermek nem bosszantani szeretne ezzel, ez csupán a tanulás egy módja a kisgyereknél – aki valóban meg szeretné tudni, tanulni azt, amiről kérdez. Hiszen a gyerekek nagyon érdeklődők, kíváncsiak az őket körülvevő világra, és szeretnék érteni, hogy működnek a dolgok. Így a kérdések megválaszolásával a gyermek tudás iránti vágyát és a kíváncsiságát is ösztönözzük.

Egy másik ok, miért kérdezi folyton azt a kisgyerek, hogy miért, egyszerűen annyi, hogy felfedezte magának ezt a szót, amellyel felhívja a szülő figyelmét, és amelyre választ is kaphat. Ez pedig egy, a kommunikációt még csak épp kezdő emberke számára különösen hasznos ahhoz, hogy elsajátítsa a társalgás mikéntjét.

Ha már tényleg úgy érezzük, hogy fogy a türelmünk, meg lehet próbálkozni azzal, hogy megfordítjuk a kérdést: ilyenkor kérdezzük meg a gyermektől, hogy ő mit gondol arról, miért… (például …miért kék az ég?, …miért ugat a kutya?, …miért mosolyog a testvére, ha megöleli?, stb.). A kíváncsi gyerkőc, aki szeret kérdezni, valószínűleg válaszolni is szeret. Ez pedig segíthet abban, hogy megtanuljon több aspektusból gondolkodni a dolgokon. De ha éppen nem szeretne válaszolni, akkor inkább ne erőltessük.

Megválaszolni a miért kérdéseket időnként beletelhet egy kis gondolkodásba, egy kis időbe, de a gyermek egy életen át látja ennek a hasznát.

Forrás: whattoexpect.com