Baba

Miért nem könnyeznek síráskor az újszülöttek?

Sok első babás szülő tapasztalja meglepődve, hogy az újszülött gyermeke könnyek nélkül sír. De mi ennek az oka, és mikor kezdenek el könnyezni a babák?
2022. November 11.
újszülött baba sír
Miért nem könnyezik az újszülött?

Először is érdemes leszögezni, hogy teljesen normális, hogy az újszülöttek kezdetben könnyek nélkül sírnak, és csak ritka esetben van szó orvosi problémáról.

Nagyjából 2 hetes korukban az újszülött babák éppen annyit könnyeznek, hogy azzal nedvesen tartsák a szemüket. Nem produkálnak valódi könnyeket, amiket síráskor láthatnánk.

De mikor kezdenek el könnyezni a babák?

Születésükkor a babák szeme nem teljesen száraz, de csupán minimális a nedvességtartalma. Amikor a könnymirigyeik teljesen kifejlődnek, elkezdenek több könnyet termelni – ez általában 2 hetes koruk után történik meg.

A következő hetekben tovább növekszik a könnytermelés, és 2-3 hónap után felgyorsul annyira, hogy a könnyek sírás közben láthatóvá válnak. Amikor a baba sír, a könnymirigyek többlet könnyet termelnek, amelyek a könnycsatornákba szivárognak, és kifolynak a szemhéjakon.

Néhány szemprobléma, ami a könnytermelést érintheti

Ha a baba valóban nem termel könnyet, akkor a szeme valószínűleg nagyon vörös, száraz és irritált lesz. Ennek a könnymirigyekkel vagy a könnycsatornákkal kapcsolatos problémák lehetnek. Ilyen esetben a lehető leghamarabb keressetek fel egy szakorvost.

Ha a baba akkor is könnyezik, amikor nem sír, annak egy elzáródott könnycsatorna lehet az oka – ez a csecsemők nagyjából 10 százalékánál fordul elő valamikor, és általában magától elmúlik.

Ha a szem duzzadt, gennyes, vagy bőrpír tapasztalható, azonnal forduljatok orvoshoz, mert ez fertőzés jele lehet.

A könnytermelés csökkenésének vagy túlzott növekedésének több oka is lehet, például:

  • Dehidratáltság. Ha a baba kiszárad, előfordulhat, hogy nincs elég nedvesség a testében ahhoz, hogy könnyeket termeljen. A kiszáradás további jelei lehetnek a letargia, a nem megfelelő evés, a nyűgösség, a kevesebb nedves pelenka. Ilyenkor azonnal forduljatok gyerekorvoshoz, és folytasd a baba táplálását anyatejjel vagy tápszerrel.
  • Könnycsatorna-elzáródás. A könnycsatorna beszűkülése vagy elzáródása könnyfelhalmozódást okozhat, ilyenkor a baba akkor is könnyezhet, ha nem sír.
  • Kötőhártya-gyulladás. Ha a szem irritált, gyulladt, duzzadt, azt kötőhártya-gyulladás okozhatja. Ennek hátterében lehet fertőzés, elzáródott könnycsatorna vagy irritáció is. Ilyen esetben forduljatok mielőbb orvoshoz.
  • Galukóma. A glaukóma csecsemőknél nagyon ritkán fordul elő! A gyermekkori és a veleszületett glaukóma korai diagnosztizálása azonban nagyon fontos, mert megnövekedett szemnyomáshoz, a látóideg károsodásához és látásvesztéshez is vezethet. A tünetei közé tartozik a szaruhártya megnagyobbodása, a túlzott könnyezés, a homályos szemek, a nyűgösség és a fényérzékenység.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images