Család

Három szuper palacsinta recept a családnak

Ráérős reggeliként, egy leves vagy egytálétel után ebédre, de desszertként is nagyon szeretjük a palacsintát. Most három remek receptet ajánlunk hozzá!
2022. December 10.
palacsinta
Reggelire, ebédre, vay desszertként is sokak kedvence a palacsinta. (A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Hoztunk egy hagyományosabb, tejes-szódás verziót, egy amerikai palacsintát, ami tökéletes reggelire, és egy különleges, sütőben süthető finn verziót, a pannukakkut.

Hagyományos palacsinta (kb. 4 főre)

A palacsintát mindenki egy kicsit másképp csinálja, van, aki keveri a tejet és a szódát, van, aki csak tejet használ folyadékképpen, és inkább egy csipet sütőport ad a tésztához. Van, aki vastagabbra süti, míg más olyan vékonyra, amin szinte át is látni. Ebben a receptben egyelő arányban van víz és szóda, a liszt és a folyadék aránnyal kísérletezve tudod sűríteni vagy hígítani még ízlés szerint.

Hozzávalók:

  • 240 g liszt
  • 350 ml tej
  • 350 ml szóda/szénsavas ásványvíz
  • 4 tojás
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Üsd fel a tojásokat, majd verd fel ezeket, és add hozzá a sót és a lisztet.
  2. Keverd folyamatosan kézi habverővel, miközben aprólékosan add hozzá a tejet és a vizet, végül pedig az olajat.
  3. Forrósíts fel egy serpenyőt, majd kend ki olajjal, és tegyél bele ízlés szerinti mennyiségű tésztát. Süsd készre a palacsinta mindkét oldalát.
  4. Ízlés szerint töltsd kakaóval, fahéjas cukorral, lekvárral, túrókrémmel, stb. – ami a családi kedvenc.

Amerikai palacsinta (kb. 8 darabra)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Ha van időd egy ráérős reggeli elkészítésére, próbáld ki az amerikai típusú, vastagabb tésztás palacsintát! Ízlés szerint tálalhatod gyümölcsökkel, görög joghurttal, sziruppal, lekvárral, mézzel, stb.

Hozzávalók:

  • 240 ml tej
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 120g liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, és a sütőport.
  2. Egy másik tálban üsd fel és verd fel a tojásokat, majd kézi habverővel keverd bele a tejet és az olvasztott vajat.
  3. Add a tojásos keveréket a lisztes keverékhez, és keverd simára.
  4. Közepes lángon hevítsd fel a serpenyőt, kend ki olajjal, majd adj hozzá egy adag tésztát. A tésztának sűrűnek kell lennie, nem kell kitöltenie az egész serpenyő felületét.
  5. Amikor buborékokat látsz a palacsinta felületén, fordítsd meg, és süsd készre a másik oldalát is.

Pannukakku, a finn palacsinta (kb. 4 főre)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Egy sütőben süthető, vastagabb tésztás palacsinta, ami lekvárral tálalva a legjobb!

Hozzávalók:

  • 120 g liszt
  • 50 g cukor
  • egy csipet só
  • 4 tojás
  • 580 ml tej
  • 4 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Tedd a vajat egy nagyjából 20×30 cm-es tepsibe, és tedd a sütőbe, hogy megolvadjon.
  2. Üsd fel és verd fel a tojásokat, majd add hozzá a lisztet, a tejet, a sót és a cukrot, és keverd simára a tésztát.
  3. Vedd ki a sütőből a tepsit, és nagyon óvatosan öntsd a tésztát a vaj tetejére.
  4. Süsd nagyjából 30 percig, amíg a széleken aranybarna nem lesz, az oldalain pedig buborékos.
  5. Vágd fel egyforma téglalapokra, és tálald lekvárral – de ízlés szerint kísérletezzetek más ízekkel is.

Források: kitchenbliss.ca, yummynotes.net, therecipecritic.com