Hoztunk egy hagyományosabb, tejes-szódás verziót, egy amerikai palacsintát, ami tökéletes reggelire, és egy különleges, sütőben süthető finn verziót, a pannukakkut.
Hagyományos palacsinta (kb. 4 főre)
A palacsintát mindenki egy kicsit másképp csinálja, van, aki keveri a tejet és a szódát, van, aki csak tejet használ folyadékképpen, és inkább egy csipet sütőport ad a tésztához. Van, aki vastagabbra süti, míg más olyan vékonyra, amin szinte át is látni. Ebben a receptben egyelő arányban van víz és szóda, a liszt és a folyadék aránnyal kísérletezve tudod sűríteni vagy hígítani még ízlés szerint.
Hozzávalók:
- 240 g liszt
- 350 ml tej
- 350 ml szóda/szénsavas ásványvíz
- 4 tojás
- egy csipet só
- 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Üsd fel a tojásokat, majd verd fel ezeket, és add hozzá a sót és a lisztet.
- Keverd folyamatosan kézi habverővel, miközben aprólékosan add hozzá a tejet és a vizet, végül pedig az olajat.
- Forrósíts fel egy serpenyőt, majd kend ki olajjal, és tegyél bele ízlés szerinti mennyiségű tésztát. Süsd készre a palacsinta mindkét oldalát.
- Ízlés szerint töltsd kakaóval, fahéjas cukorral, lekvárral, túrókrémmel, stb. – ami a családi kedvenc.
Amerikai palacsinta (kb. 8 darabra)
Ha van időd egy ráérős reggeli elkészítésére, próbáld ki az amerikai típusú, vastagabb tésztás palacsintát! Ízlés szerint tálalhatod gyümölcsökkel, görög joghurttal, sziruppal, lekvárral, mézzel, stb.
Hozzávalók:
- 240 ml tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 120g liszt
- 2 evőkanál cukor
- egy csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, és a sütőport.
- Egy másik tálban üsd fel és verd fel a tojásokat, majd kézi habverővel keverd bele a tejet és az olvasztott vajat.
- Add a tojásos keveréket a lisztes keverékhez, és keverd simára.
- Közepes lángon hevítsd fel a serpenyőt, kend ki olajjal, majd adj hozzá egy adag tésztát. A tésztának sűrűnek kell lennie, nem kell kitöltenie az egész serpenyő felületét.
- Amikor buborékokat látsz a palacsinta felületén, fordítsd meg, és süsd készre a másik oldalát is.
Pannukakku, a finn palacsinta (kb. 4 főre)
Egy sütőben süthető, vastagabb tésztás palacsinta, ami lekvárral tálalva a legjobb!
Hozzávalók:
- 120 g liszt
- 50 g cukor
- egy csipet só
- 4 tojás
- 580 ml tej
- 4 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Tedd a vajat egy nagyjából 20×30 cm-es tepsibe, és tedd a sütőbe, hogy megolvadjon.
- Üsd fel és verd fel a tojásokat, majd add hozzá a lisztet, a tejet, a sót és a cukrot, és keverd simára a tésztát.
- Vedd ki a sütőből a tepsit, és nagyon óvatosan öntsd a tésztát a vaj tetejére.
- Süsd nagyjából 30 percig, amíg a széleken aranybarna nem lesz, az oldalain pedig buborékos.
- Vágd fel egyforma téglalapokra, és tálald lekvárral – de ízlés szerint kísérletezzetek más ízekkel is.
Források: kitchenbliss.ca, yummynotes.net, therecipecritic.com