Gyerek

Mediterrán hangulatban – 4 olasz családi kedvenc

Ha idén nem is jutunk el a napfényes Toszkánába, az ízeket felidézhetjük otthon. Olasz különlegességek, amiket a család szeretni fog.
2014. Augusztus 26.

Fehér paradicsomleves napon szárított paradicsommal

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

4-5 (60 dkg) érett paradicsom

1,5 l víz

1 evőkanál méz

3 tojásfehérje

1 evőkanál fehér balzsamecet

2 dl tejszín

1 evőkanál kukoricakeményítő

3-4 (6-7 dkg) napon szárított paradicsom vékony csíkokra vágva

A paradicsomot a vízzel, a sóval, a mézzel, a tojásfehérjével és a balzsamecettel hidegen összeturmixoljuk. Folyamatos kevergetés közben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percet pihentetjük. Egy tésztaszűrőt kibélelünk sűrű szövésű gézzel, átszűrjük rajta a levest, majd felforraljuk. Azután a kukoricakeményítőt a tejszínnel simára keverjük, és a levest ezzel sűrítjük, majd pár perc alatt még egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, sóval, mézzel, balzsamecettel utánaízesítjük. Tálalásnál a vékony csíkokra vágott, napon szárított paradicsomot a levesbe szórjuk.

Padlizsános pulykával töltött paprika

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

4 evőkanál szűz olívaolaj

1 vöröshagyma finomra aprítva

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 egész pulykacomb ledarálva

őrölt fekete bors

pirospaprika

2 szál friss majoránna levelei finomra aprítva

1 nagyobb padlizsán kis kockákra vágva

1 piros húsú paprika kis kockákra vágva

2 közepes paradicsom héjától megfosztva és turmixolva

8 zöldpaprika kicsumázva és félbevágva

A felforrósított olajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Rátesszük a darált húst, egy kevés sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával ízesítjük, majd gyakran kevergetve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, belekeverjük a kisebb kockára vágott padlizsánt, a piros húsú paprikát és a paradicsompépet. A ragut takaréklángon készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a leve a főzés végére elpárologjon. Tálaláskor a félbevágott paprikákat tányérra rakjuk, majd a padlizsános pulykaragut ráhalmozzuk.

Gnocchi sorrentina (Paradicsomos-mozzarellás gnocchi)

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 kis vöröshagyma finomra aprítva

2 evőkanál szűz olívaolaj

1 gerezd zúzott fokhagyma

5 paradicsom leforrázva, héjától megfosztva és kockákra vágva

50 dkg gnocchi

10 dkg mozzarella kis kockákra vágva

4 bazsalikomlevél durvára vágva

A vöröshagymát megfuttatjuk az olívaolajon, rádobjuk a fokhagymát, és egy percig együtt pirítjuk. Azután beletesszük a paradicsomot is. A gnocchit bő, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. A tésztát a mártással, a mozzarellával és a bazsalikommal összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózzuk.A gnocchihoz 40 dkg burgonyát sós vízben megfőzünk, majd burgonyanyomóval összetörjük, 10 dkg teljes kiőrlésű liszttel, egy tojással és egy kevés sóval összegyúrjuk. A masszából ujjnyi vastagságú hengereket sodrunk, és 2 centis darabokra vágjuk, majd egy kevés liszttel meghintjük. Enyhén sós, forró vízben 3-4 perc alatt készre főzzük, azután egy kevés olívaolajban megforgatjuk.

Tejszínes, sárgabarackos túrókrém

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg sárgabarack meghámozva és kimagozva

20 dkg túró

1 dl tejszín

1 evőkanál agavészirup vagy más édesítő

A sárgabarackot megmossuk, villával összenyomkodjuk, a túróval és a tejszínnel kikeverjük, majd az agavésziruppal édesítjük. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetnek:

Padlizsánkrém

A tészta nem is hízlal?

Mediterrán étrenddel a mellrák ellen?

Forrás: Kismama magazin