Fehér paradicsomleves napon szárított paradicsommal
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4-5 (60 dkg) érett paradicsom
1,5 l víz
só
1 evőkanál méz
3 tojásfehérje
1 evőkanál fehér balzsamecet
2 dl tejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 (6-7 dkg) napon szárított paradicsom vékony csíkokra vágva
A paradicsomot a vízzel, a sóval, a mézzel, a tojásfehérjével és a balzsamecettel hidegen összeturmixoljuk. Folyamatos kevergetés közben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percet pihentetjük. Egy tésztaszűrőt kibélelünk sűrű szövésű gézzel, átszűrjük rajta a levest, majd felforraljuk. Azután a kukoricakeményítőt a tejszínnel simára keverjük, és a levest ezzel sűrítjük, majd pár perc alatt még egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, sóval, mézzel, balzsamecettel utánaízesítjük. Tálalásnál a vékony csíkokra vágott, napon szárított paradicsomot a levesbe szórjuk.
Padlizsános pulykával töltött paprika
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 evőkanál szűz olívaolaj
1 vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 egész pulykacomb ledarálva
só
őrölt fekete bors
pirospaprika
2 szál friss majoránna levelei finomra aprítva
1 nagyobb padlizsán kis kockákra vágva
1 piros húsú paprika kis kockákra vágva
2 közepes paradicsom héjától megfosztva és turmixolva
8 zöldpaprika kicsumázva és félbevágva
A felforrósított olajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Rátesszük a darált húst, egy kevés sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával ízesítjük, majd gyakran kevergetve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, belekeverjük a kisebb kockára vágott padlizsánt, a piros húsú paprikát és a paradicsompépet. A ragut takaréklángon készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a leve a főzés végére elpárologjon. Tálaláskor a félbevágott paprikákat tányérra rakjuk, majd a padlizsános pulykaragut ráhalmozzuk.
Gnocchi sorrentina (Paradicsomos-mozzarellás gnocchi)
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis vöröshagyma finomra aprítva
2 evőkanál szűz olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 paradicsom leforrázva, héjától megfosztva és kockákra vágva
50 dkg gnocchi
só
10 dkg mozzarella kis kockákra vágva
4 bazsalikomlevél durvára vágva
A vöröshagymát megfuttatjuk az olívaolajon, rádobjuk a fokhagymát, és egy percig együtt pirítjuk. Azután beletesszük a paradicsomot is. A gnocchit bő, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. A tésztát a mártással, a mozzarellával és a bazsalikommal összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózzuk.A gnocchihoz 40 dkg burgonyát sós vízben megfőzünk, majd burgonyanyomóval összetörjük, 10 dkg teljes kiőrlésű liszttel, egy tojással és egy kevés sóval összegyúrjuk. A masszából ujjnyi vastagságú hengereket sodrunk, és 2 centis darabokra vágjuk, majd egy kevés liszttel meghintjük. Enyhén sós, forró vízben 3-4 perc alatt készre főzzük, azután egy kevés olívaolajban megforgatjuk.
Tejszínes, sárgabarackos túrókrém
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sárgabarack meghámozva és kimagozva
20 dkg túró
1 dl tejszín
1 evőkanál agavészirup vagy más édesítő
A sárgabarackot megmossuk, villával összenyomkodjuk, a túróval és a tejszínnel kikeverjük, majd az agavésziruppal édesítjük. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
Ezek is érdekelhetnek:
– Mediterrán étrenddel a mellrák ellen?
Forrás: Kismama magazin