A Pénzcentrum most ismét megnézte, hogy mennyibe kerül a lecsó elkészítése, és mire számítson az, aki a téli napokra is szeretne eltenni belőle.
Az óriási infláció nem tett jót a lecsó alapanyag árainak sem. Az egyetlen kivétel tavaly nyáron a vöröshagyma volt, de 2023-ra már ennek az ára is emelkedett. A Pénzcentrum a Covid előtti nyár áraival vetette össze az ideit, e szerint 2023 júliusára:
- a vöröshagyma 60 százalékkal,
- a paradicsom is 60 százalékkal,
- a zöldpaprika pedig 48 százalékkal
lett drágább.
Ha el akarjuk tenni télire…
A lap abból indult ki, hogy a lecsó egy rész paradicsomot, két rész paprikát és fél rész vöröshagymát tartalmaz és nem számolta hozzá például a tojást, a rizst vagy a kolbászt, azaz csak az alap lecsó árát határozta meg. Így
- 4 kiló paradicsommal
- 8 kiló paprikával
- valamint 2 kiló vöröshagymával számoltak
Ha ezeket most, a 2023. júliusi átlagáron vesszük meg, akkor összesen 12 812 forintba kerülne, míg a pandémia előtt 2019. júliusi árakkal számolva még csak 8 424 forintot kellett volna fizetnünk. A különbség 52 százalékos drágulást jelent.
A drágulás a tavalyi évhez képest sem kevés: akkor még 11 024 forintból kihozhattuk volna ugyanezt az alap lecsót, tehát 16 százalékkal olcsóbban. Ha azonban tojást, virslit vagy kolbászt is teszünk a lecsóba, akkor még drasztikusabb a Covid előtti időkhöz képest a drágulás mértéke: 10 darab tojás ára 116 százalékkal, 1 kilogramm virslié 88 százalékkal, míg 1 kilogramm szárazkolbászé 69 százalékkal emelkedett.