A Business Insider-rel a tíz éve profi cukrászként dolgozó Molly Allen osztott meg néhány remek trükköt, amiket érdemes lehet kipróbálni az otthoni kekszsütéskor.
Keverd jó habosra a vajat és a cukrot
Sok kekszrecept első lépése a vaj és a cukor összekeverése. Allen szerint azonban nem elég ezeket csak összekeverni, hanem érdemes néhány percig alaposan összedolgozni, hogy keverés közben légbuborékok keletkezzenek benne. A buborékoknak sütéskor az lesz a szerepük, hogy gőz keletkezik belőlük, ami a jó textúrát eredményezi.
A cukor és a vaj összekeverése a cukrász szerint általában 3-5 percig tart, a mixertől függően. Akkor jó a keverék, ha halvány és könnyű – ekkor már készen áll arra, hogy hozzáadd a szobahőmérsékletű tojást/tojásokat.
Tartsd be a hűtési időt
Nem minden kekszrecept ír hűtési időt, de amelyik igen, ott ezt fontos betartani, mert ez akadályozza meg, hogy a kekszek túlságosan szétterüljenek sütés közben. Ez a vaj miatt van, ami szobahőmérsékleten puha lesz, de a tészta hűtésekor ismét megszilárdul, és a sütőben a megolvadása így tovább tart.
Jól jöhet ez az eszköz
Ha egyforma méretű és alakú kekszet szeretnél sütni, abban segíthet egy kisebb méretű fagyiadagoló kanál. Kanalazz ezzel a tésztából, formázz belőle golyót, majd helyezd a tepsire.
Hagyj helyet a kekszeknek
Az egyes kekszek típusától függ, hogy mennyire, de minden keksztészta szétterül valamennyire sütés közben. Így amikor a tepsire helyezed a kekszeket, hagyj közöttük nagyobb helyet, hogy ne süljenek egybe.
Nézz rá a kekszekre sütéskor
Még ugyanolyan hőfokra állítva is minden sütő egy kicsit másképp süt. Ezért fontos, hogy pár perccel a receptben írt sütési idő lejárta előtt rápillants a kekszekre. Allen szerint a kekszek általában akkor készülnek el, amikor a szélük enyhén aranybara lesz, ami megtörténhet az írt sütési idő előtt vagy akár után is pár perccel.
Hogy puha legyen a keksz
A keksz úgy lesz puha, ha a megfelelő időben veszed ki a sütőből, és még hagysz nekik időt kint befejeződni a sülést. Ehhez a cukrász szerint érdemes akkor kivenni a kekszeket, amikor már barnulni kezd a szélük, és ezután a tűzhely tetejére tenni a tepsit, ahol a sütőlemez maradék hője segít befejezni a sütést két-három perc alatt. A hűtőrácsra csak ezután helyezd a kekszeket.