Család

Három finom citromos sütemény

Egyszerre savanykás és édes, frissítő és könnyű – ha szeretitek a citromos édességeket, mutatunk három könnyű receptötletet.
2024. Február 11.
(Kép forrása: Getty Images)

A Nosalty recepttárának köszönhetően hoztunk most három citromos sütit: egy krémes piskótatekercset, egy gyorsan elkészíthető mákos-citromos muffint, és egy különleges citromkockát!

Citromos piskótatekercs, mákos-citromos minimuffin és lemon bar (Képek forrása: Nosalty)

Citromos piskótatekercs, mákos-citromos minimuffin és lemon bar (Képek forrása: Nosalty)

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótatekercshez:

  • 6 darab tojás
  • 130 g cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál narancs eszencia (elhagyható)
  • 150 g finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet

A piskótatekercs elkészítése:

  1. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliával és (ízlés szerint) narancskivonattal kikeverjük habosra. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, majd csomómentesre keverjük.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd több adagban a tésztához forgatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét, majd 170°C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész piskótát egy tiszta konyharuhára borítjuk. A felső oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
  5. (…)

A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT, a citromkrém hozzávalóival és elkészítésével együtt.

Mákos-citromos minimuffin

Hozzávalók:

  • 200 g finomliszt
  • 2 evőkanál mák (egész, nem darált)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 0,5 citromból nyert citromlé
  • 8 púpozott evőkanál porcukor (vagy amennyit felvesz)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítjük a formát, amibe sütőkapszlikat teszünk.
  2. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, rákanalazzuk a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, és egy csipet sóval bolondítjuk villával összekeverjük.
  3. Egy másik tálban felverjük a tojást a cukorral, hozzáöntjük az olajat, a joghurtot, egy citrom levét és héját, valamint a tejet.
  4. (…)

A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT.

Lemon bar, a legkrémesebb citromkocka

Hozzávalók:

  • 360 g finomliszt (300g a tésztába, 60g a krémbe)
  • 70 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 170 g vaj (olvasztott)
  • 3 citromból nyert citromhéj
  • 250 ml citromlé
  • 550 g cukor
  • 8 darab tojás (nagy méretű)
  • 2 evőkanál porcukor (leszóráshoz)
  • 100 g málna (tálaláshoz)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy közepes tepsit sütőpapírral.
  2. Keverjük össze a 300 g lisztet a porcukorral és a sóval, majd öntsük bele az olvasztott vajat is, és keverjük morzsás állagúra. Ezt megtehetjük gumispatulával vagy kézzel is.
  3. A tésztát szórjuk a kibélelt tepsibe, és egyenletesen nyomkodjuk le. Süssük 175 fokon körülbelül 20 percig, amíg világos aranyszínű nem lesz.
  4. (…)

A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT, egy videóval együtt, ami segít benne.