A zöldségeknek igenis lehet helye a süteményekben is. Korábban már mutattunk receptet egy szuper nyári cukkinikenyérre, fűszeres sütőtökkenyérre, és két finom céklás süteményre. De ugyanígy használhatjuk az édesburgonyát is az otthoni cukrászkodáskor, vagy éppen a sárgarépát, amiből csodaszép színű, puha és szaftos torta készülhet húsvétra.
A kész süteményben a répa édes íze dominál, és a benne lévő olajnak köszönhetően lesz szaftos. Talán a legnépszerűbb töltelék a mascarpone-s krém a répatortában, de a pekándió, az olajos magvak, a fahéj, a gyömbér, a narancs és más citrusfélék is nagyon jól passzolhatnak a desszerthez.
Most a Nosalty recepttárának köszönhetően mutatunk három receptet: egy klasszikusabb répatortát, egy csokibevonatos brazil változatot, és mascrpone krémes répamuffinokat.
Legegyszerűbb répatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 4 darab tojás
- 180 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 220 g finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 kávéskanál só
- 2 közepes darab sárgarépa (180-200 g)
- 100 g mandulapehely
Hozzávalók a mascarponekrémhez:
- 400 g mascarpone
- 80 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 3 dl habtejszín
- 4 evőkanál mandulapehely
- 80 g eper (3-4 szem)
A legegyszerűbb répatorta recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.
Brazil répatorta (Bolo de cenoura)
Hozzávalók a piskótához:
- 260 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál sütőpor
- 200 g cukor
- 300 g sárgarépa
- 110 ml napraforgó olaj
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál vaj
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 evőkanál vaj
- 400 g sűrített tej (cukrozott)
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 30 g csokoládédara
A brazil répatorta recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.
Puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel
Hozzávalók a muffinhoz:
- 2 darab tojás
- 200 g barna cukor
- 1,8 dl napraforgó olaj (Vénusz 100% napraforgó-étolaj)
- 250 g finomliszt
- 100 g dió (pirított, darált)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teásknál fahéj
- gyömbér ízlés szerint (kandírozott vagy por)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 közepes darab sárgarépa
- 1 narancsból nyert narancshéj
Hozzávalók a mascarponekrémhez:
- 400 g mascarpone
- 80 g porcukor
- 100 g habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál zselatinfix
A puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.
Mutatunk néhány ötletet is a répatorta dekorálásához. Az első egy megszokottabb, marcipánból készült répa – ehhez narancssárgára színezett marcipánra és fodros petrezselyemzöldre (vagy akár mentalevélre, citromfű levélre) lesz szükséged, és némi kakaóra. Az alábbi videóban láthatod a megformázásukat:
De készíthetsz virágdekorációt is sárgarépa spirálokból, zöld levelekkel… :
… vagy a répa spirálokat egyszerűen halmozhatod a sütemény közepére is:
Némi fehér és rózsaszín marcipánnal pedig egy mókás nyuszi dekorációt is rátehetsz: