Babareceptek: a gesztenyét még a válogatósok is szeretik
Senki ne a fagyasztott gesztenyepürére gondoljon rumos mazsolával. A gesztenyét meg kell sütni vagy főzni, és akár már felezve is lehet adni, amikor már eszik darabosabb ételt is a baba.
Már a hozzátáplálás elején adhatod, 7-9 hónapos kortól, ekkor nyilván pürésítve, gesztenyefőzelékként. Mint minden új ételnél itt is első a fokozatosság, az egyszerre csak kis mennyiséggel történő ismerkedés.
A gesztenye szokott ízleni a babáknak, édeskés íze a legválogatósabb gyerekeket is leveszi a lábáról. B-, K-, A-, C– és E-vitaminban gazdag, úgyhogy igazán érdemes kísérletezni vele.
Gesztenyefőzelék
Nem kell hozzá más mint 3 dkg gesztenye és 6 dkg burgonya. A gesztenyét meghámozzuk, megfőzzük és összekeverjük a hasonlóképpen megfőtt krumplival.
Almás-gesztenyés csirke
(7-9 hónapos kortól)
Hozzávalók:
10 dkg gesztenye
2 db közepes alma
1 db nagyobb krumpli
1-2 csík csirkemell
Ez sem egy különösen bonyolult recept: a krumplit és a csirkét megfőzzük, ha úgy látjuk, hogy nagyjából megpuhultak, akkor hozzáadjuk az almákat és a meghámozott gesztenyét. Kicsit még főzzük, majd pürésítjük a főzőlével.
A fenti receptből természetesen kimaradhat a hús, vagy felcserélhető májjal vagy tojássárgájával, és az alma is felcserélhető más gyümölccsel, például jól kiváltható meggyel.
Almás-túrós-gesztenye püré
Hasonlóan a fenti recepthez főtt almával pürésíthetjük a főtt gesztenyét, majd összekeverjük túróval (9-10 hónapos kortól). Alma helyett körtét, túró helyett rizst is adhatunk hozzá. Könnyen elkészíthető és garantáltan egészséges.
Kapcsolódó cikkeink: