A legtöbb ember egyszerűen kidobja vagy komposztálja a banánhéjat, pedig fel is lehetne használni, írja a Science Alert.
Egy új tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk (azaz néhány percig hőkezeljük: forrásban lévő vízben forraljuk, majd hirtelen rövid időre jeges vízbe mártjuk, hogy visszahűtsük), majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk. Ez a módszer a tudósok szerint nemcsak teljesen biztonságos, hanem még egészségesebb megoldás is.
A kutatók íztesztet is végeztek: ugyanolyan értékelést kapott a banánhéjjal dúsított pékáru, mint a hagyományos. Az is kiderült, hogy a banánhéjjal dúsított péksütemények sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaznak. Ráadásul három napig elállnak minden gond nélkül szobahőmérsékleten.
A banánhéj elfogyasztása nemcsak egészséges, hanem segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is.