Kisgyerek

Kiderült, hogy a banánt is meg kell mosni

A zöldségeket és gyümölcsöket mindig megmossuk, mielőtt elfogyasztanánk őket, de legtöbbünk azokat nem tisztítja meg, amelyeknek a héját nem esszük meg. Rosszul tesszük.
2023. Október 16.
Banánt mos
Kép: Getty Images

A vastag héjú gyümölcsöket, mint a banán vagy a narancs, jellemzően mosás nélkül esszük meg. Azonban kiderült, hogy ezek megmosása is ugyanolyan fontos.

Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatója elmondta, hogy ezek esetén is fontos, hogy fogyasztás előtt megmossuk a gyümölcsöt vagy zöldséget – írja a Pénzcentrum.

– Azokat a termékeket, amelyeknek héja van, tiszta folyóvízzel kell megmosni, még akkor is, ha kidobjuk a burkát. Ez a biztonságos élelmiszer-kezelés legjobb gyakorlata, hogy minimalizáljuk a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a belsejében lévő gyümölcsre, amelyet fogyasztani tervezünk – mondta el Sims.

Ezeket a gyümölcsöket gyakran kezelik kémiai anyagokkal, hogy segítség az érést, és ezek elfogyasztása nem feltétlenül egészséges. Ezek a vastagabb héjak valóban megnehezítik a baktériumok vagy a szennyeződések bejutását a húsba, Craig szerint azonban, amikor átvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés a héjon át az ehető húsra nyomhatja, ami keresztfertőzést okozhat.

A termék megmosása csökkenti ennek valószínűségét. Ez nem egy tökéletes folyamat, és természetesen nem teszi sterilé az ételt, de csökkentheti a kockázatot – tette hozzá Craig. Szerinte elég a tiszta víz a termékek tisztításához.