Kisgyerek

Gond van a zöldségchipsekkel

A zöldségchipseket általában egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyachipseknél, a valóság azonban ennél árnyaltabb.
2024. Július 10.

Egyrészt a zöldségchipsek nagy része is bővelkedik zsírban és sóban, másrészt ezekben a termékekben még a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid, figyelmeztet a Rizikometer Facebook-posztja.  Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írta, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a rágcsálnivalók egészségesebbek a hagyományos burgonyachipseknél.

zöldségchips tálban

Kép: Getty Images

Az akrilamid az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által potenciálisan rákkeltőnek minősített anyag az élelmiszerek magas hőmérsékleten (120-150 °C) való hevítésekor – pl. zsírban sütéskor – természetes módon keletkezik. A többnyire céklából, édesburgonyából vagy paszternákból készített zöldségchipsek akrilamid tartalma közel ötszöröse a hagyományos chipsekének, aminek oka a viszonylag magas cukortartalmukban keresendő.

A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal éppen ezért azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy a zöldségchipsek helyett válasszák inkább a lencse vagy csicseriborsó alapú chipseket, a hüvelyesekből készült ropogtatnivalók ugyanis átlagosan csak 3 μg/100 g akrilamidot tartalmaznak, szemben a burgonyachipsek 22 μg/100 g és a zöldégchipsek 100 μg/100 g akrilamidtartalmával.