A nyugati országokban az elmúlt évtizedekben megemelkedett a mogyoróallergiások száma. Habár a gyerekek 20 százaléka kinövi ezt az allergiát, a többséget életük végéig elkíséri. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy nem élvezhetik a mogyoró ízét, hanem súlyos, akár életveszélyes allergiás reakció is jelentkezhet náluk, ha érintkeznek az allergénnel.
Az új kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akik 4-6 hónapos koruktól rendszeresen fogyasztottak mogyorót tartalmazó élelmiszereket, 71 százalékkal kisebb eséllyel lettek allergiások 13 éves korukra, mint azok, akik kerülték ezeket az ételeket– írja a The Guardian egy új tanulmány alapján.
Gideon Lack gyermek allergológus minden szülőnek azt javasolja, hogy már 6 hónapos korukban vegyék bele gyermekük étrendjébe a mogyorót. Ha pedig a baba ekcémás, akkor már 4 hónaposan ismertessék meg a mogyorótermékekkel, hiszen az ekcémásoknál nagyobb eséllyel alakul ki a mogyoróallergia.
A kutatók kiemelték, hogy egész vagy darabolt mogyorót nem javasolt pár hónapos csecsemőknek adni, ez ugyanis fulladásveszélyes, ehelyett egy púpozott teáskanálnyi mogyoróvajat javasolnak heti három alkalommal. A szakértők szerint így egy egyszerű étrendi változtatással évente 100 ezer életveszélyes mogyoróallergiás esetet lehetne megelőzni világszerte.