Gyerek

Az elsősök között volt a legtöbb az évismétlők aránya a mostani tanévben

Ismét az első évfolyamosok között volt a legmagasabb az évismétlők aránya az általános iskolákban.
2024. Június 04.
(Kép forrása: Getty Images)

Majdnem 4100 általános iskolás diák másodszorra kezdte meg az első osztályt a mostani tanévben – írja a Népszava a KSH a lapnak küldött adatai alapján.

A 2023/2024-es tanévben ismét az első évfolyamosok között a legmagasabb az évismétlők aránya az általános iskolákban.

Az adatok szerint az elsősök 4,2 százaléka évfolyamismétlő idén. A mostani tanévben 97 333 gyermek jár első osztályba, a 4,2 százalékuk mintegy 4088 fő. A lap szerint bár ez a szám kicsivel alacsonyabb, mint tavaly – a 2022/2023-as tanévben a 94 342 elsős 5,2 százaléka, 4906-an voltak évismétlők –, továbbra is a legmagasabb az 1-8. osztályosok körében. A többi évfolyamon 0,7-2,1 százalék között van az évismétlők aránya.

A 2021/2022-es tanévben hasonló volt a helyzet, akkor az évismétlők aránya 4,6 százalék volt az elsősök között, írja a cikk.

Bár az első osztályosok esetében nem szokás „bukásról” beszélni, a jogszabályok szerint erre is van lehetőség. A köznevelési törvény kimondja: egy tanuló csak akkor léphet magasabb évfolyamba, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ez alól nem kivétel az első évfolyam sem. A lap azt írja, hogy ugyanakkor gyakoribb eset, hogy a szülő és a pedagógus együtt dönt az első osztály megismétléséről, a törvény ugyanis lehetőséget ad arra is, hogy az iskola igazgatója szülői kérésre egy alkalommal engedélyezze az első osztály megismétlését, akkor is, ha gyermek teljesítette a követelményeket.

Korábban az óvodapedagógusok és a szülők dönthettek arról, hogy a tankötelezettséget elérő hatéves gyermek érett-e az iskola megkezdésére. 2020 januárjától a kormány szigorított a szabályokon, és azóta már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, hogy gyermeke felmentést kapjon egy évre a tankötelezettség megkezdése alól – jegyzi meg a lap.