Gyerek

Fontos időpont: hamarosan kezdődik az óvodai és iskolai beiratkozás

Fontos dátumokra hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal: hamarosan kezdődik az óvodai és az általános iskolai beiratkozás.
2023. Április 13.
óvodások
(Kép forrása: Getty Images)

Ha a gyermeked óvodába vagy általános iskolába készül, akkor hamarosan be kell íratnod őt a választott intézménybe. A jövő héten, április 20-án, csütörtökön kezdődik az óvodai beiratkozás, míg az általános iskolákba április 20–21-én lehet beiratkozni, olvasható az Oktatási Hivatal oldalán. Az óvodai jelentkezésre egy hónapotok van, ugyanis május 20-ig tart a beiratkozási időszak.

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie, a felvételét pedig a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie. Az érintettek figyelmét levélben hívta fel a hivatal a határidőkre, tudnivalókra. A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listáját és a körzethatárokat pedig a weboldalukon tudod elérni. Arról, hogy az adott településen mi a beiratkozás pontos ideje és módja, az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.

Ha halasztanátok az óvodakezdést, ennek a határideje hamarosan lejár: a halasztás április 15-ig kérelmezhető, és ezt a területileg illetékes járási hivatalnál tudjátok megtenni. Érdemes tudni, hogy a gyermek egy évig – annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik életévét betölti – menthető fel az óvodai foglalkozások alól, indokolt esetben.

A bölcsődék is legkésőbb április 15-éig jelzik a hivatalnak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek – a jogszabályban meghatározott esetben – további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy tankötelessé válik minden olyan gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Az általános iskolai beiratkozással kapcsolatos hasznos tudnivalókat a KRÉTA rendszerben éritek el.

A tankötelezettséget kizárólag azok esetében lehet halasztani, akik számára az Oktatási Hivatal engedélyezte, hogy további egy évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. Ahogy arról korábban írtunk, az erre vonatkozó kérelmet januárban kellett benyújtani.