Gyerek

Rengeteg elsős bukott meg

Szomorú statisztika, érdemes lenne elemezni az okokat.
2023. Július 31.
kisiskolás
Fotó: Getty

Elképesztő számmal szembesültünk: csaknem ötezer kis elsős „bukott meg” a korábbi tanévben.

A ’bukás’ persze ebben az esetben rendkívül rossz csengésű szó. Későbbi évfolyamokon sem szerencsés, de egy hatéves kisgyerek esetében egyenesen szívszorító. És bár később sem feltétlen az illető diák „hibája”, ha nem tudja hozni a szintet, ha nem érti meg a tananyagot, ha nem kellően motivált, ilyen kiskorban biztosan nem. Úgyhogy talán jobb, ha ’évismétlésnek’ mondjuk, de mindenképp a felnőttvilágról szól sokkal inkább, mint magáról a kisgyerekről.

Tavaly is sokan ismételtek; a kicsik 4,6 százaléka, de idén ez a szám tovább nőtt: már 5,2 százalék az, aki újra járja majd az általános iskola első osztályát – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közölt számokból.

És mivel a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt elsőbe, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki, vagyis a mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban – írja a Népszava, amely elsőként tudósított a szomorú helyzetről. A lap szerint mindez összefüggésben állhat azzal a 2020 januárjától bevezetett, a hatévesekre vonatkozó kötelező beiskolázással.

Mint tudható, már nem a szülő vagy az óvodapedagógus dönt arról, hogy egy gyerek „iskolaérett”-e, erről az Oktatási Hivatal határozhat a szülő kérelmére, ám az eljárás nem egyszerű. Szakértők már a bevezetéskor arra figyelmeztettek, hogy emiatt sokan úgy kerülhetnek iskolába, hogy még „nincsenek rá készen”.

Csak remélni tudjuk, hogy ezek a gyerekek nem kudarcként fogják fel a történteket, bár mindenképp nehéz elképzelni, hogy egy újabb közösségváltás ne jelentene törést ilyen kicsi korban.