Gyerek

Baj van az édesburgonyával

Növényegészségügyi szempontból jelentős problémát jelentő vírus jelent meg Magyarországon.
2024. Június 12.
édesburgonya
Kép: Getty Images

Édesburgonyát fenyegető vírus jelent meg a hazai szaporítóanyag-előállításban – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).   A kórokozó az édesburgonyát (más néven batátát) károsítja. „Jóllehet a szakemberek az étkezési édesburgonya gumójából már korábban is kimutatták a klorotikus törpülést okozó vírust, jelenlegi előfordulása azonban amiatt különösen jelentős, mert ezúttal a szaporítóanyag-előállításban igazolódott a vírus jelenléte” – olvasható a Nébih közleményében.

A Nébih a közleményben felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vírus az emberi egészségre nem veszélyes, kizárólag a növényeket károsítja. Az étkezési célú batátagumók fogyasztása tehát továbbra sem nem jelent kockázatot.

 „Idén májusban a hatósági szemlék során vett növényi minták laboratóriumi virológiai vizsgálata az SPCSV károsító jelenlétét igazolta egy édesburgonya szaporítóanyag-előállítónál. A vírust Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből vett mintákból mutatta ki a hatóság. A növényvédelmi szakemberek növényegészségügyi zárlati intézkedéseket tettek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében” – közölte a Nébih.

A fertőzés forrásának felderítésén kívül a szakértők szigorú higiéniai előírásokat is elrendeltek: rendszeresen fertőtleníteni kell minden olyan tárgyat, amely alkalmas a fertőzés terjesztésére – mint például a munkaruha vagy a metszőolló. A hatóság a fertőzött növények esetében megsemmisítést, talajba dolgozást, valamint totális gyomirtószeres kezelést rendelt el.