Baba

Édesburgonya püré: így add a babának

Az édesburgonya az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség, igazi szuperétel. Már a hozzátáplálás kezdetén is adható, akár hat hónapos korban püré formájában.
2023. Szeptember 07.
Édesburgonya pürét eszik a baba
Kép: Getty Images

Miért jó, ha édesburgonyát eszik a baba?

Az édesburgonya más néven batáta magas szénhidrátban, fehérjében, A-, C- és B6-vitaminban. Ásványi anyagokban is gazdag: vas, magnézium, kalcium, szelén és cink is megtalálható benne. Tökéletes első szilárd táplálék a babáknak az édesburgonya püré. Nemcsak azért mert nem allergizáló étel, hanem azért is, mert nem tartozik a nitrogént felhalmozó növények közé. Ráadásul még szép is, a sárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti.

A kisbabák szeretik az édes ízeket, ebből a szempontból is jó választás az édesburgonya.

Hozzátáplálás: mikor érett rá?

Optimális kezdete a hat hónapos életkor. A legtöbb gyereket püré állagú ételekkel kínálják, de a BLW (baby-lead weaning) is egy lehetséges hozzátáplálási módszer. Az alábbi fejlődési jelek is mutatják, hogy a baba készen áll a szilárd táplálék bevezetésére: stabilan tartja a fejét, megtámasztva, segítséggel tud ülni, érdeklődik az ételek iránt, tárgyakkal a szájához közelít, megduplázta a születési súlyát.

Édesburgonya püré: így készítsd el

A megpucolt, karikákra vágott édesburgonyát főzzük puhára, só nélkül. Hagyd kihűlni, majd törd össze. Anyatejet, olívaolajat is adhatsz hozzá.

Később, amikor már más zöldségeket, gyümölcsöket is kipróbáltatok, répával, sütőtökkel, almával is összekeverheted. Amikor a baba már húst is kóstolgat, főtt csirkével is dúsíthatod. A tejszínes édesburgonya pürével azonban még várj néhány hónapot.