Család

Ebből tudhatod vásárláskor, hogy tényleg finom a dinnye

Ha te sem éred be annyival, hogy kiírják, a dinnye mézédes, mutatjuk mire figyelj, hogy tényleg finom görögdinnye kerüljön a kosaradba!
2024. Június 20.
szeletelt dinnye

Végre beindul a várva-várt dinnyeszezon, a piacokon és az áruházak polcain is hegyekben roskadoznak majd a hűsítőként is remekül szolgáló görögdinnyék.

Mint a kemma.hu írja, a közelmúltban tartott piacmustrájuk során megtudták a kofáktól, hogy a hatalmas hőség jót tesz a hazai dinnyetermésnek, így nemcsak előbb érkezhet a boltokba a közkedvelt gyümölcs, hanem még zamatosabb is lehet.

dinnyét evő kislány

Az egyik tatabányai árus azt is megosztotta a piacon kíváncsiskodó újságíróval, hogy hogyan lehet garantáltan finom dinnyére bukkanni:

„Sötétzöld külső és kongó belső” – foglalja össze röviden a hozzáértő, amikor az érettség legbiztosabb jeléről faggatják, majd hozzáteszi, hogy ezer éves szokás, hogy akkor jó a dinnye, ha a kopogtatás során olyan hangot hallunk, mint amikor két csizma sarkantyúja összeér.

A kérdésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is megszólalt korábban, ők úgy vélik, hogy a csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot a világosabb sávoknál látható halvány vajszín jelzi. Ők arra is felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a kopogtatás után hallott kongó hang sok esetben a magas víztartalomra is utalhat, nem feltétlenül az érettségre.

Amit ne vegyél meg:

Kiemelték, hogy nem érdemes megvenni azokat a dinnyéket, amelyek egy nagy rakás aljára kerültek, mert megsérülhetnek és könnyen romlásnak indulnak. Az sem jó, ha a tűző napon tárolják az árusok a dinnyét: az ízek megőrzésének ez semmiképp sem kedvez, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcs gyorsabban romlik.

Nyitókép: Getty Images