Kisgyerek

Így találd meg a legjobb táskákat gyerekes utazáshoz

Csak azért, mert gyerekekkel keltek útra, nem kell elcsomagolni a fél házat – főleg akkor, ha megszívleled szakértőnk, Mitter Szilvia tanácsait!
2024. Szeptember 10.

Minél többet utazik valaki, annál rutinosabbá válik a pakolásban is. Teljesen természetes, ha kezdő szülőként minden eshetőségre fel akarunk készülni, és legszívesebben a lehető legtöbb dolgot magunkkal cipelnénk. Ez Mitter Szilviékkel is megtörtént eleinte, pedig ő igazán otthonosan mozog a felnőtt- és gyerektáskák, bőröndök és utazási kiegészítők világában.

„Idővel az ember rájön, hogy vannak a dolgok, amiket helyben is meg lehet venni, és nem kell a kocsi csomagtartóját dugig pakolni. Ahogy nőttek a gyerekeink, nálunk is úgy lett egyre kisebb a poggyász. Volt egy szabály, amiből a kezdetektől nem engedtem. Mindkettőnek volt egy kis hátizsákja, és csak annyi játékot hozhatott magával, ami abban elfért és tudta ő hozni. Persze eleinte így is voltak fölösleges dolgok, azután megtanulták, hogy mit és mennyit hozzanak magukkal” – mondja Szilvi, aki ma már saját webshopjában népszerűsíti a praktikus pakoláshoz szükséges portékákat.

A kínálatot nagyban alakították a saját igényei és a tapasztalatai, csak kipróbált, tesztelt termékek kerültek a webáruház virtuális polcaira. „Ez igaz a gyerektáskákra is. Megvan az a helyzeti előnyöm, hogy a katalógusokból elsőként értesülök az újdonságokról, a termékbemutatókon pedig személyesen is meggyőződhetek egy-egy utazási kiegészítő hasznosságáról. A gyerekeim a legjobb reklámhordozói a webáruháznak” – kapunk némi betekintést a kulisszák mögé.

gyerek táskával és bőrönddel

Szilvi kisfia, Dani az egyik kedvenc szettjével (Fotó: minett.hu)

Így találd meg, ami nektek a legjobb

Felületesen szemlélve nem nagy kunszt beszerezni egy kisebb méretű gyerektáskát vagy bőröndöt az utazáshoz, hamar kiderül azonban, hogy ezen a téren is érdemes elmélyülni a szó szoros és átvitt értelmében is színes kínálatban. Ha valaki, akkor Szilvi megbízható választ tud adni arra a kérdésre, hogy az alacsonyabb árkategóriás termékek is jók lehetnek-e, vagy csak azoktól a daraboktól várhatunk-e többet, amelyeknek igazán megkérik az árát.

„A választék a gyerektáskák piacán is igen széles, ami egyfelől megkönnyíti a választást, ugyanakkor meg is nehezítheti a döntést. Hajlamosak lehetünk például a gyerek kedvenc mesehősével díszített táskát választani, mert feltételezzük, hogy azt szívesebben használja majd. A kisebbek ízlése viszont gyorsan változhat, így a kedvenc mesehősök is hamar lekerülhetnek a porondról. Ilyenkor bosszantó, ha egy vagyont adtunk ki egy hátizsákra, gyermekünk viszont nem hajlandó azt többet hordani” – fejti ki Szilvi.

Szerinte inkább azt kell mérlegelnünk, hogy hosszú távra szeretnénk-e gyerektáskát választani vagy a gyermekünk szívéhez közel álló mintát részesítjük előnyben, és ha a helyzet úgy hozza, gyakrabban lecseréljük a táskát. Elsősorban ettől függ, hogy érdemes-e drágább, de tartósabb és sokoldalúan kihasználható táskát beszereznünk.

Az örökzöldek: járművek, dínók, unikornisok

„Én az előbbit szoktam javasolni, és szerencsére vannak olyan gyártók, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Természetesen a gyermekek által kedvelt mintákat használnak, de nem a mesehősökre építve terveznek kollekciókat. A kisfiúk körében örök kedvenc a dinós, járműves, űrhajós minta, míg a kislányokat mindig le lehet venni a lábukról tündérekkel, herecgnőkkel vagy unikornisokkal. Éppen ezért nagyon szeretem az A Little Lovely Company holland márka termékeit és szívesen is ajánlom az anyukatársaimnak. Strapabíró táskákat terveznek, odafigyelve a különböző korosztályok igényeire.”

Így találd meg a legjobb táskákat gyerekes utazáshoz 

Szilvi elmondta, hogy ennek a márkának kétféle hátizsákja van: az egész kicsiknek szánt mini hátizsákok, amikben elfér az alvóska meg egy váltás ruha, az ovisoknak/kisiskolásoknak valónak pedig hőszigetelt első zsebe van, amiben biztonsággal vihetik magukkal az uzsit és van hálós kulacstartó az oldalán. „Örültem, amikor tavaly az utazóstáska kollekció is megjelent a hozzá illő kozmetikai táskával. Külön tetszik, hogy gondoltak a kistinikre és menőbb mintákkal is kijöttek” – teszi hozzá.

Így találd meg a legjobb táskákat gyerekes utazáshoz

Kétes hírű kedvenc

Szilvi szerint is megosztó, de utazáskor extra biztonságot nyújthat a gyerekhám. A Skip Hop márka szuper köztes megoldást kínál a pórázos gyerekhátizsákokkal: egy olyan kis táska, amire egy „póráz” csatolható, sok idegeskedést spórolhat meg a szülőknek. „Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a gyermek nem akarja fogni a kezünket vagy sorban állásnál elcsatangol mellőlünk. Az extra pánt segítségével szabadan, mégis biztonságos közelben mozoghat önnállóan.”  A Skip Hop másik előnye Szilvi szerint, hogy a 6-7 éves korosztályra is gondolt és 3 méretben kínál hátizsákokat a gyerekeknek.

Így találd meg a legjobb táskákat gyerekes utazáshoz

Külön vagy egybe?

Sokakat foglalkoztat, ezért Szilvitől is megkérdeztük, hogy látja, melyik a praktikusabb: ha a gyereknek külön táskája/bőröndje van a családi nyaralás alatt, vagy ha a szülők holmijaival együtt pakolják az övéit is?

„Attól függ. Nyilván az utazás módja befolyásolja, hogy mennyi holmit vihetünk magunkkal. A légitársaságok ezt igencsak korlátozzák, illetve drága a feladott poggyász díja. Az autó meg ugye mindent elbír. A saját táskát azért tartom jó ötletnek, mert önállóságra nevel, főleg, ha a gyermek maga is pakol be. Ezt azért érdemes ellenőrizni, mert mi mentünk már úgy a Balatonra nyaralni, hogy fürdőruhát kellett venni a lányomnak… Ragaszkodott hozzá, hogy ő pakolhasson magának, a korábbi hibából tanulva azonban innentől kezdve közösen írtunk egy pakolós listát, hogy biztosan ne maradjon otthon semmi fontos.” 

Szilvi azt mondja, hogy ha közös bőröndbe vagy utazótáskába kell pakolnunk, akkor érdemes néhány különböző színű és méretű bőröndrendszerezőt beszereznünk. Ez segít abban, hogy könnyen megtalálja mindenki a saját holmiját és ne keveredjenek össze a holmijaink. Még egy lépés az önállóság felé, ha a gyermek tudja, hogy az ő ruhái a kék tárolóban vannak, így egyedül is meg tudja keresni azokat.

Így találd meg a legjobb táskákat gyerekes utazáshoz

Profi tippek gyerektáska vásárláshoz

  • A jó gyerektáska könnyű és kényelmes. Elég kicsinek kell lennie, hogy a gyermek elbírja egyedül is, ugyanakkor elég tágasnak kell lennie, hogy beleférjen, amire szüksége lesz.
  • Ügyeljünk a párnázott és állítható vállpántokra: hátizsáknál jó, ha elől is van egy összecsatolható pánt és párnázott a háta. Legyenek benne különböző zsebek, mert könnyebb rendet tartani benne, átláthatóbb.
  • Az, hogy mennyire kell tartósnak lennie egy táskának, nagyban függ attól, hogy milyen típusú utazást tervezünk. Ha a táskára csak rövidebb, helyi utazásokhoz van szükség, akkor nyugodtan elég lehet valami könnyű és kevésbé strapabíró. Más típusú utazásokhoz – különösen a légi utazásokhoz – azonban érdemes egy strapabíró táskát beszerezni. Olyasmire van szükség, ami ellenáll a hosszú távú utazások megpróbáltatásainak, különösen, ha azt tervezed, hogy a csomagot feladod.
  • A cipzár gyakran a poggyász gyenge pontja, és az első dolog, ami eltörhet. Döntő szempont legyen az erős cipzár, amelyet a kis kezek is könnyen kezelhetnek, és az erős varrások, amelyek kevésbé valószínű, hogy elszakadnak.
  • Meg kell győződni arról is, hogy a gyermekünk képes-e kezelni a megvásárolt utazótáska vagy hátizsák súlyát, vagy épp a saját táskáid mellett mi is tudjuk cipelni azt, ha a segítségünket kéri. Mindig számolni kell azzal, hogy a kisgyerekek megunják a saját táskájuk cipelését, és végül mi fogjuk azt is cipelni.
  • Nem utolsó szempont persze a minta sem. Vonjuk be a gyermeket is a táskaválasztásba. Beszéljük meg vele, hogy milyet szeretne, legyen beleszólása neki is, de azért az észérvek döntsenek.
  • Olyan táskát válassz, amelyiket a gyerekek máskor is használhat – pizsamapartira, iskolai kirándulásra, iskolán kívüli tevékenységekre és hasonlókra. Így nem pazarolsz pénzt egy olyan táskára, amit csak egyszer használtok majd.

Nyitókép: minett.hu