20 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • babát etet
  • segítséggel ruháit képes levenni
  • cselekvési mintákat utánoz, pl. a papírt kidobja

A babák fele

  • sok szót megtanul, naponta többet is
  • tud a lépcsőn felfelé sétálni
  • az elrejtett tárgyat megkeresi

Néhány baba

  • kezdi a nemi szerveit felismerni
  • egyenes vonalat húz
  • több testrészt meg tud nevezni

A 19-21 hónapos már totyogó vagy szaladó, azaz megtanul futni, bár még nem tökéletesen. Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul.

Megpróbál segíteni a házimunkában: porszívózik, söpör, tereget. A játékában megjelenik az utánzás: ír, főz, vasal. Egyre jobban érdekli a többi gyerek, szívesen van a közelükben, már képes játszani velük, de még osztozkodni nem tud.

Kezdi felismerni, ha valami eltér a szabályostól, például, ha a rajzon a babának nincs feje. Ezzel egy időben saját szokásokat alakít ki. Ragaszkodik például ahhoz, hogy mindig ugyanabból a bögréből kapja a tejet, hogy mindig ugyanazon a párnán aludjon. Fontos a rendszeres napirend kialakítása: lehetőleg ugyanabban az időben legyen az étkezés, a séta, a játék, a fürdés. Nem kell hozzá mereven ragaszkodni, de legyen állandóság a napjaiban ez biztonságot ad neki.

Aránylag hosszabb ideig eljátszik egyedül vagy más családtaggal. Kialakul kezdetleges időérzéke, de még nem érzékeli az időtartamot. Ezért amikor nem a szülővel van, a fél napot ugyanolyan hosszúnak érzi, mintha 2-3 napra bíznánk másra.

Sok kisgyerek agresszív lesz ebben az időszakban: üt, csíp, harap, rugdalózik. Minden harag nélkül le kell csillapítani, és elmagyarázni, hogy ez nem helyes, mert a másiknak fájdalmas lehet.

Ebben az időszakban támad föl a gyermek érdeklődése a nemi szerve iránt, és szívesen játszik vele. Nem szabad dühösnek lenni emiatt, de minden esetben célszerű valamiféle egyéb tevékenység irányába terelni az érdeklődését. Amennyiben nyilvános helyen csinálja, meg kell próbálni megértetni vele, hogy ez semmiképpen sem mások szeme elé való.

JÁTÉKTIPPEK

Játsszatok kisautókkal vele utazósdit, beszélgessenek a képzeletbeli utasok, berregjetek.

Kérd meg, hogy utánozzon: öltsd ki a nyelved, simítsd meg a hajad, tapsolj, bármi, ami eszedbe jut.

Apró alapanyagot szórj ki az asztalra, vagy a kicsi elé a földre, és kérd meg, szedje össze egy tálkába.

Figyeljetek madarat az ágon, eső után gilisztát, előbújó csigákat séta közben.

Beszélgessetek valamilyen ritkán forgatott képeskönyv ábrái alapján arról, hogy mit is láttok a képen, de rövid mondatokkal fogalmazz!

Tornázzanak zenére, mozogjatok, ahogy csak eszetekbe jut, hadd utánozzon!

Vegyetek elő egy pakli kártyát, mindegy, milyet.

Játsszatok vele úgy, hogy osztasz egyet neki, egyet magadnak.