21 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • felfelé sétál
  • élvezi az otthoni segítést
  • egyszerű céljait már eléri, pl. játékot egy bizonyos helyre elrak

A babák fele

  • elrúgja és a feje fölött eldobja a labdát
  • hátrafelé lépked
  • tornyot épít

Néhány baba

  • a kutyát, macskát néven nevezi képük felmutatásakor
  • rövid mondatokat mond
  • lépcsőn lefelé sétál

A 19-21 hónapos már totyogó vagy szaladó, azaz megtanul futni, bár még nem tökéletesen. Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul.

Megpróbál segíteni a házimunkában: porszívózik, söpör, tereget. A játékában megjelenik az utánzás: ír, főz, vasal. Egyre jobban érdekli a többi gyerek, szívesen van a közelükben, már képes játszani velük, de még osztozkodni nem tud.

Kezdi felismerni, ha valami eltér a szabályostól, például, ha a rajzon a babának nincs feje. Ezzel egy időben saját szokásokat alakít ki. Ragaszkodik például ahhoz, hogy mindig ugyanabból a bögréből kapja a tejet, hogy mindig ugyanazon a párnán aludjon. Fontos a rendszeres napirend kialakítása: lehetőleg ugyanabban az időben legyen az étkezés, a séta, a játék, a fürdés. Nem kell hozzá mereven ragaszkodni, de legyen állandóság a napjaiban ez biztonságot ad neki.

Aránylag hosszabb ideig eljátszik egyedül vagy más családtaggal. Kialakul kezdetleges időérzéke, de még nem érzékeli az időtartamot. Ezért amikor nem a szülővel van, a fél napot ugyanolyan hosszúnak érzi, mintha 2-3 napra bíznánk másra.

Sok kisgyerek agresszív lesz ebben az időszakban: üt, csíp, harap, rugdalózik. Minden harag nélkül le kell csillapítani, és elmagyarázni, hogy ez nem helyes, mert a másiknak fájdalmas lehet.

Ebben az időszakban támad föl a gyermek érdeklődése a nemi szerve iránt, és szívesen játszik vele. Nem szabad dühösnek lenni emiatt, de minden esetben célszerű valamiféle egyéb tevékenység irányába terelni az érdeklődését. Amennyiben nyilvános helyen csinálja, meg kell próbálni megértetni vele, hogy ez semmiképpen sem mások szeme elé való.

JÁTÉKTIPPEK

Gyakoroljátok, hogy hogy megy neki az utasítások, feladatok végrehajtása!

Elő a rajzeszközöket és a papírt, hagyd, hogy ő is alkosson, színezhessen a papíron.

Egy számotokra kedves gyerekdal elindítása után üssétek a ritmust egy fakanállal az ágyon, kanapén, széken.

Engedd, hogy megtapasztalja, milyen is az, ha két szín elegyedik, ha gyurmázik.

Keljenek életre a játékállatok: vigyétek el orvoshoz, gyógyítsátok meg őket, szívjátok ki az orrukat, kapjanak sebtapaszt, oltást, gyógyszert.

Menjetek el együtt piacra, zöldségeshez, hagyd, hogy ő is pakolgassa a megvásárolni kívánt árut, otthon együtt kóstolgassátok, amit vettetek.

Vegyetek elő egy puha, közepes méretű labdát, próbáljatok vele beletalálni a szennyes kosárba, vödörbe, játéktárolóba.