4 éves fejlődése

A baba fejlődése

 

Magabiztosan szalad, megtorpan és kitér valami elől. A lépcsőzés váltott lábbal is jól megy már, ráadásul nemcsak felfelé, hanem lefelé is. Már segítségre sem szorul. Ugrálásnál elemelkedik a lába a földtől, leérkezésnél behajlítja a térdét, hogy az esést tompítsa. Már képes elkapni két kézzel a labdát.

A 4 éves gyermek már jól tud osztozkodni, és szívesen játszik együtt más gyerekekkel. A baráti kapcsolatok még instabilak: egyik pillanatban még ez a barátja, aztán összevesznek és más lesz a pajtás. Nem ritka a csúfolódás a gyerekek között ebben a korban. Összetett történetet még nem tud kitalálni és irányítani, de szívesen részt vesz a szerepjátékokban, és az “irányító” utasításait végrehajtja. Empatikus és együttműködő. Önállóan képes öltözködni, enni. Ügyesen elpakol maga után. A szabályokat tiszteletben tartja.

A 4 évesek a mesélés bajnokai

A négyéves már tud kört rajzolni, néhány gyermek négyzetet és háromszöget is. Rajzából már kivehető az emberforma, s a részletek (kéz, láb, orr, szem, száj) már a helyén vannak. (Bár elképzelhető, hogy a test még hiányzik.) Gyurmázás során már képes hurkákat nyújtani, golyókat készíteni a kis kezeivel. (A vékony hurkákat kinyomó gyurmázó játékeszközök nagy népszerűségnek örvendhetnek a négyévesek között.)

4 éves kisgyerek

Így viselkednek a 4 éves gyerekek (fotó: Getty Images)

Körülbelül 1000 szavas a szókincse. Sokat mesél, indokol, magyaráz. Akár 6 percig is képes koncentrálni egy adott dologra, tevékenységre. Bár már nagyjából érti az idő múlását, de ez az időészlelés igen fejletlen – a tegnap, tegnapelőtt fogalmak nem letisztultak számára. Látványosan érdeklődik a tánc és a zene iránt.

Legyen szórakoztató a tanulás

Ez egy kritikus időszak az önbecsülés szempontjából. Biztosítsd számára a támogató környezetet. Ha sikerül úgy alakítani a dolgokat, hogy a tanulás szórakoztató legyen a számára, akkor a későbbiekben öntevékeny lesz, maga keresi majd az új információkat, szeret majd tanulni.

Adj teret neki a birkózáshoz, a gőz kiengedéséhez. Legyen sokat kortársak között. Játsszatok utánzós, párosítós, kirakós játékokat, nézegessetek régi képeket.

Játéktippek 4 éveseknek:

  • Beszélgessetek a foglalkozásokról, mutass be neki minél többfélét, ki mivel foglalkozik, milyen eszközöket használ!
  • Ültessetek magvakat kis edénykékbe (bab, borsó), figyeljétek meg fejlődésüket!
  • Nézegessetek kiskori fényképeket, videókat gyermekedről, mesélj a te gyermekkorodról, a nagyszülőkről, az élet körforgásáról.
  • Erősítsd beszédszerveit ételekkel: ajkát bekenheted vékonyan lekvárral, mézzel, és kérd meg, hogy tükör előtt nyalogassa le.
  • Tulipánból paprika, paprikából Jancsika – rajzold meg a gyerkőcnek, tanuljátok meg a verset!
  • Játék a szavakkal: mondj egy szót, kérd meg gyermeked, hogy mondjon rá bármilyen szót, kifejezést, ami eszébe jut róla, majd te jössz.
  • Meséljetek úgy mesét, hogy a gyerkőc mond szavakat, amiket bele kell szőni a történetbe.
  • Keress a neten egyszerű találós kérdéseket, ismertesd meg velük a gyerkőcöt.
  • Egy tálba tegyél különféle terméseket, évszaktól függően, és kérd meg, hogy legyen Hamupipőke, vagyis bekötött szemmel válogassa szét az azonosakat!
  • Tanítsd meg gyermeked dominózni!