5 éves fejlődése

A baba fejlődése

 

Megnő az igénye a gyerek társaságra – szívesebben játszik a barátaival, mint egyedül. S bár mindkét nemmel el tud játszani, ha van választási lehetőség, inkább a saját neméhez tartozó gyerekkel játszik. Igyekszik a felnőttek és társai kedvében járni. Már meg tudja különböztetni a jót a rossztól.

Az ötéves uralja a mozgását. Ügyesen áll fél lábon legalább 10 másodperig. Futása már a felnőtt mozgásához hasonlatos, váltott lábbal tud ugrálni. Bukfencezik, hintázik, mászókázik. Képes a gerendán egyensúlyozni, páros lábbal felugrani legalább 10 centiméterrel a föld fölé. A labdát lepattintja és elkapja. A motorikus képességek fejlesztését nagyban elősegíti, ha valamilyen módon van lehetősége táncolni, tornázni, úszni vagy focizni.

Jöhetnek a gyöngyök

Kézügyessége is sokkal fejlettebb, mint 1 évvel ezelőtt. Ceruzafogása olyan, mint egy felnőtté. Színezésben is ügyes, már csak nagyon ritkán megy ki a vonalból. Rajzán egyre arányosabban jelenik meg a fej, a nyak, a törzs és az ujjak, valamint ruha is kerül az emberre. Próbálkozik a cipőkötéssel, kisebb-nagyobb sikerrel. (Sokszor eleinte még lazára sikerül a masni.) A gyöngyfűzés már jól megy ilyen korban. Ügyesen kezeli az ollót. Az életkorának megfelelő varrós játékok is nagy népszerűségnek örvendhetnek.

gyerek beköti a cipőjét

5 évesen már ügyesen próbálkozik a cipőfűzővel (fotó: Getty Images)

Teljesen folyékonyan beszél, körülbelül 2000 szó alkotja a szókincsét. Akár 5 szóból is alkot mondatot. Máshogy beszél egy felnőttel, mint egy gyerekkel. Helyesen használja a névmásokat, a többes számot is. Tisztában van az ellentétekkel. Érzékelheted a nagyfokú kíváncsiságát az új szavak, információk iránt. Nem iskolai keretek között, de valamilyen szórakoztató formában, otthoni vagy anyanyelvi környezetben megismertetheted más nyelvekkel is. Ez jótékonyan hat többek között az intelligenciára és a kreativitásra is.

Valóság kontra képzelet

Sok 5 éves már le tudja írni a saját nevét, a betűk egy részét ismeri, de rendszerint összeolvasni még nem tudja. Megmondja a nevét és a címét. Már legalább 10 tárgyat megszámol, legalább 4 színt megnevez. Meg tudja különböztetni a valóságot a képzeletbeli dolgoktól.

Játéktippek 5 éveseknek:

  • Ismerkedjetek meg a térképpel, akár a papír alapúval is.
  • Nyomtass az internetről, vagy vásárolj készen foglalkoztatófüzetet, amiben van labirintusos játék, korának megfelelő.
  • Ismertesd meg a tű és cérna használatával.
  • Menjetek el olyan boltba, ahol korábban nem jártatok gyermekeddel, például hangszerboltba vagy állatkereskedésbe.
  • Tanítsd meg barchobázni!
  • Rajzoljatok ugróiskolát, tanítsd meg a szabályokra.
  • A memóriajátékoknak most jön el igazán az ideje, játszható Fekete Péter kártyával is!
  • Gyűjtsetek kavicsot, majd kedvetek szerint fessétek ki, és aztán lehet velük társasozni, hideg-meleget játszani!
  • Iratkozzatok be a könyvtárba, mutasd meg, hogy működik a kölcsönzés, milyen jó móka akár hetente új könyvet hazavinni!
  • Rajzolj a kicsi hátára, és kérd meg, találja ki, mit rajzolsz oda.