6 éves fejlődése

A baba fejlődése

 

Testalkata elvesztette a babás vonásait, a végtagok hosszabbak, az izmok jobban kivehetők, lábai és kezei erősebbek. Megkezdődhet a fogváltás, azaz a tejfogak kihullása, a végleges fogak megjelenése. Érdemes tudnod, hogy az első maradandó fog az nem az első kipotyogó tejfog helyére érkező fog, hanem valamelyik “hatos”, azaz a leghátsó tejfogak mögött kibújó fogak egyike. A tejfogak gondozására is nagy gondot kell fordítani, de ezek tisztán tartására még nagyobb figyelmet szenteljetek! A hátsók előretörésével párhuzamosan megkezdődik a metszőfogak cseréje is.

A 6 éves gyerekek nagy része már tud két keréken biciklizni (persze van aki, már jóval korábban elsajátítja a kerékpározás tudományát). Sikeresen veheti az akadályokat, ha korcsolyázni, táncolni, tornázni vagy úszni jár. Semmit ne erőltess: csak olyan foglalkozásokat, programokat szervezz, amihez van kedve a gyereknek, ami még nem terheli, csak szórakoztatja (és észrevétlenül fejleszti).

Jönnek a királylányok

Rajzai részletesebbek, mint a megelőző hónapokban. Az emberalakok nemi megkülönböztetése fontossá válik, különösen a lányoknál. Gyakoriak a tündér, királylány rajzok. Még ebben az időszakban jellemző, hogy az egocentrikus gondolkodás megjelenik a rajzokon is: az “én házam”, az “én cicám” stb. Életének pozitív és negatív történései egyaránt felbukkannak a rajzain, ahol saját maga a központi alak.

Gyerekek barátság

Ilyenkor már fontos nekik a barátság (fotó: Getty Images)

Igen nagy a szókincse: nagyjából 2 500 szó. (Ez már nagyon közelít egy átlag felnőtt aktív szókincséhez, ami 3000-5000 szóból áll. A passzív szókincs persze ettől jóval nagyobb: mintegy 5-10 000 szó) Látványosan könnyen tanul verseket, dalokat.

Egy hatéves agya gyakorlatilag akkora méretű, mint egy felnőtté. Már nemcsak megfigyeli a világot és reagál rá, de sokszor alakítja is. Sokat tud a világról: az ok-okozati összefüggésekről, a nemiségről. Az önállóságra való törekvés egyre nagyobb. Tudatosan törekszik a 6 éves gyermek a szüleiről való leválásra. Egyre több időt szeretne tölteni a kortársakkal, egyre kevesebbet a családjával. Igazi társasági életet élnek a gyerekek ebben a korban: barátságok virágoznak, nagy összeveszések is vannak, klikkek alakulnak ki.

Mennyit aludjon egy hatéves?

Ha eddig még nem tetted meg, itt az ideje, hogy megismertesd a hatévest a közlekedés szabályaival. A legfontosabb, hogy gyakorlatban is a szabályokat kövesd. (Ha elmondod, hogy zebrán kell átkelni, akkor ne szaladj át ott, ahol elvileg nem lehet gyalogosnak átmennie.)

Nagyjából 10 óra alvásra van szüksége ilyen korban a gyerekeknek. Sok gyerek már nem igényli a délutáni alvást.

Figyelj oda a számára biztonságot adó rituálékra. Nagyon fontos az is, hogy biztosíts elég lehetőséget a mozgásra, és kapjon elég pozitív megerősítést, kellő mennyiségű figyelmet a gyerek.

Játéktippek 6 éveseknek:

 1. Beszélgessetek a bolygókról, a Hold fázisairól, a Nap szerepéről.
 2. Keress ehhez egy szemléletes videót a Youtube-ról!
 3. Vegyetek elő egy jó nagy marék gombot, kérd meg gyermeked, csoportosítsa őket minél többféleképpen (kicsi, nagy két lyukú, négy lyukú).
 4. A gyerkőc által ismert óvodai dalokból válassz ki egyet, kérd meg, tapsolja le neked!
 5. Nyissatok ki találomra valamilyen magazint, amiben sok kép van, és válasszatok egyet, amiről beszélgettek!
 6. Próbáljatok ki minél több társasjátékot közösen, ismerkedjetek a szabályokkal.
 7. Az ország-város-híres embert is kipróbálhatjátok, az ismeretei alapján.
 8. Menjetek el kirándulni, kövessétek valamelyik turistajelzést.
 9. Menjetek ki a játszótérre, adj neki játékos feladatokat, és nézzétek meg, mennyi idő alatt teljesíti a feladatot, majd próbálja újra!
 10. Így hívják az anyaállatot, az apaállatot és a kicsinyét – taníts meg neki minél többet.
 11. Játsszatok labdaiskolát: először két kézzel a falhoz dobjátok, majd elkapjátok, aztán falhoz dobás közben tapsoltok egyet, majd elöl-hátul tapsoltok, falhoz dobjátok, majd pattan egyet a földön és elkapjátok – bonyolítsátok kedvetek szerint!