Gyerek

Barátságok: így támogasd és terelgesd az iskolás gyereket

Sokszor tűnhet úgy a szülőknek, hogy a gyerekeknél nagyon könnyen megy a barátkozás. De lehetséges, hogy ugyan a gyermek tudja, hogyan legyen barátságos, de azt nem tudja, hogyan köthetne új barátságokat.
2021. Augusztus 30.
Hogyan segítheted a gyermekedet a barátságaiban? (Fotó: Getty Images)

Az iskolai környezetben pedig elképzelhető, hogy még nehezebb új barátokat szerezni. Minden iskolai barát a gyermek fejlődésének fontos aspektusát képviseli, a gyerekek napjaik nagy részét az osztálytársak körében fogják tölteni, így az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fontosak a barátságokhoz.

Catherine Bagwell, az Emory Egyetem Oxford Főiskolájának pszichológia professzora a fatherly.com portálnak elmondta: “A barátság elengedhetetlen része a gyermek- és serdülőkori fejlődésnek, ami megküzdési és együttműködési készségeket tanít, amelyeket a gyerekek egész életükben hasznosítani fognak.”

Bagwell szerint számos előnye van, ha a gyereknek vannak a jó barátai. Azt javasolja, hogy legyen prioritás a szülőknek, hogy segítsék a gyerekeiket abban, hogy sikeresek legyenek a kortársakkal való kapcsolatokban.

A szülők nem barátkozhatnak a gyerekek helyett, de tudják bátorítani őket az iskolán kívüli tevékenységekkel, vagy ha biztosítanak olyan alkalmakat, amikor átmehetnek a barátok játszani. Emellett példát mutathatnak, modellezve a jó viselkedést, hogy hogyan legyenek jó barátok.

“A korai barátságok az első olyan élmények részei, amelyek áttörnek a szülők gondos ellenőrzésének határán” – magyarázta Bagwell. De ők sem csupán szemlélők, hiszen a szakember szerint a szülők lehetőséget biztosíthatnak a gyerekeknek, hogy beszélgessenek a barátságaikról, megvitassák azokat, különösen az elkerülhetetlen baráti kihívásokat. A szülők kezdeményezhetik is ezeket a beszélgetéseket, amelyek rendszeres témái lehetnek a társalgásaiknak.

Amikor a gyerekek már serdülőkorba lépnek, ezek a rendszeres beszélgetések azért is fontosak lesznek, mert a barátságok jellege megváltozik. Már kevésbé a közelebbi lakókörnyezetből, a szomszédságból kerülnek ki a barátok, a közös értékek lesz fontosabb, a barátok érzelmi és erkölcsi támogatást kezdenek nyújtani. Lehetséges, hogy a gyerekek már kevésbé szívesen beszélnek a barátságaikról, de a szülők támogatására és tanácsaira továbbra is szükségük lesz.

“Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, az olyan készségek, mint a bizalmas beszélgetések, a megbízhatóság és a támogatás egyre fontosabbak lesznek a minőségi barátságok szempontjából” – idézi a portál Bagwellt, aki hozzátette, hogy a szülők beszélhetnek ezekről a kompetenciákról a gyerekeknek, taníthatják ezeket.

Az idősebb gyerekeknek azért is lesz szükségük szüleik útmutatására, mert a döntéseiknek egyre komolyabb következményei lehetnek, és a kortársak új szokásokat is ösztönözhetnek – a szülőknek pedig meg kell győződniük arról, hogy ezek jó szokások. Bagwell szerint éppen ezért a szülőknek fontos tudni, kik a kamasz gyermekük barátai, és hogy hol és mivel töltik együtt az idejüket.

A cikk forrása: fatherly.com