Család

Mikor kezd nevetni a baba?

A baba nevetése az egyik legcsodálatosabb hang a szülőnek. Azt gondoltad volna, hogy a csilingelő kis kacajok a kicsik fejlődéséről is sokat elárulnak?
2024. Április 03.
(Kép forrása: Getty Images)

Az újszülött babák gyakran mosolyognak álmukban, és akkor is láthatod vigyorra húzódni a babád arcát, amikor próbálja leutánozni a te boldog arckifejezésedet. Ez a fajta nevetés azonban még nem egészen a valódi szociális mosoly – arra nagyjából a baba életének második hónapjáig várnunk kell. Az elnevezése sem véletlen, hiszen fontos része a baba szociális és érzelmi fejlődésének is.

Újszülött korban az arc nézése és a szemkontaktus fontos módjai a baba tanulásának: így a legjobb módszer arra is, hogy mosolyra ösztönözd a kisbabádat, ha beszélsz hozzá és annyit mosolyogsz rá, amennyit csak tudsz.

Amikor pedig már 3-4 hónapos lesz a kicsi, észreveheted, hogy már az ismerős hang hallatán is mosolyog.

A babák még nem a viccen nevetnek

Bár a nevetés kiindulópontja gyakran egy vicc vagy egy komikus helyzet, de ez valójában annak is a módja, hogy kapcsolódjunk másokkal. A humorérzékünk is a környezetünk, a minket körülvevők miatt fejlődik. A babák már az első nevetéseikkel is tudatják, hogy mit éreznek irántunk.

A pszichológusok szerint a nevetés „őszinte” szociális jelzés, egy olyan dolog, mi spontán módon történik. Bár nem mindig tudjuk, hogy pontosan mi nevetteti meg a babákat, a nevetés jelzi, hogy jól érzik magukat és szeretnék, hogy a felnőttek folytassák, amit éppen csinálnak.

A BBC Tiny Little People rovatának Dr. Caspar Addyman, babanevetés szakértő, csecsemőkkel foglalkozó kutató elmondta, hogy ők úgy tapasztalták, hogy például a csiklandozás sem nevetteti meg mindig a babákat, ami arra utalhat, hogy a felnőttekhez hasonlóan nekik is megfelelő hangulatban kell lenniük a játékhoz és a nevetéshez.

Egy játék, ami világszerte ”működik”

A kutatók több mint negyven országból felmérték a szülőket, hogy a babák milyen játékokat szeretnek játszani a leginkább – mindenki azt mondta, hogy a babájuk nevetett és mosolygott, amikor kukucsosat játszottak. Ez az egyszerű játék pedig nem csak szórakoztató, hanem a baba fejlődése szempontjából is hasznos – ahogy arról korábban is írtunk.

A nevetés egy kis jutalom is a szülőnek

A nevetés az egyik „trükk” is, amivel a babák felkelthetik a szülők érdeklődését. De nevethetnek, hogy megmutassák, hogy milyen boldogan játszanak velük. A nevetés pedig ragadós, így abban is segít, hogy mi magunk jól érezzük magunkat, és így mélyebben kapcsolódunk a picikkel.

A portál szerint a babák egyébként sokkal többet nevetnek, mint a felnőttek – egy anya például több mint ötszáz nevetést jegyzett fel az ikerfiaitól egy nap.

Ha többet olvasnál arról, hogy mivel nevettetheted meg a babát a különböző életkorokban, ebben az írásunkban adtunk hozzá néhány ötletet.

(Forrás: bbc.co.uk)