Baba

10 jel, hogy a babának allergiája van

Az allergia egy válaszreakció egy, a környezetben található dologra, úgynevezett allergénre, amit a szervezet valamiért nem tolerál. Ez lehet a virágportól kezdve az állati szőrön át egy ételig szinte bármi. Honnan tudhatod, hogy a kisbabád allergiás?
2017. Április 27.

Ha allergiás a baba

Amikor egy allergiás gyermek kapcsolatba kerül egy allergénnel légzés, érintés vagy elfogyasztás által, a szervezete védekező reakcióba lép és különféle vegyi anyagokat szabadít fel, hogy azok megküzdjenek a “veszélyes támadóval” – írja a babycenter.com.

Ezek a vegyi anyagok olyan tüneteket produkálnak, mint a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, viszketés. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is, szezonálisak és állandóak is.

A leggyakoribb allergének:

élelmiszerek

– gyógyszerek

– rovarok

– állati szőr

– poratka

– penész

– pollen

Az allergia légzőszervi problémákat, de akár ekcémát vagy bélbetegséget is okozhat, legsúlyosabb esetben nehézlégzéssel és nyelési problémákkal is járhat, melyek életveszélyesek a kicsire nézve.

Jelek, melyek arra utalnak, kisbabád allergiás

A legtöbb esetben az allergia hasonló tüneteket okoz, mint a megfázás: orrfolyás, tüsszögés, köhögés. Akkor mégis honnan tudod megállapítani, hogy nem egy egyszerű nátháról, hanem valami komolyabb dologról van szó? Válaszolj az alábbi 10 kérdésre.

1. Szerinted megfázott? A megfázás elmúlik 7-10 nap alatt, az allergia nem.

2. Állandóan folyik az orra?

3. Folyamatosan az orrát piszkálja, törölgeti?

4. Az orrából távozó váladék tiszta, átlátszó és vékony (szemben a sárgás, zöldes, vastag váladékkal)?

5. Sokszor tüsszög?

6. Viszket, piros, nedves a szeme?

7. A szeme alatt a bőr sötétlila, kékes színű?

8. A száján át veszi a levegőt?

9. Tartósan száraz köhögése van?

10. Vörös kiütéses a bőre?

Ha a fenti 10 kérdésből akár egyre is igennel válaszoltál, akkor lehetséges, hogy a kisbabád allergiás valamire a környezetében. Érdemes felkeresned a gyermekorvost, ő tudni fogja, milyen vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát és hogyan lehet orvosolni.

Kapcsolódó cikkeink allergia témában: