Baba

Pontosítás: ezeknek a 30 év alatti anyáknak jár az szja-kedvezmény

Finomítottak annak a szabályozásán, hogy pontosan kinek jár az szja-kedvezmény.
2023. Január 25.
kismama babapocak
Pontosították, kinek jár a 30 év alattiak szja-mentessége. (Kép forrása: Getty Images)

Decemberben jelentette be a kormány, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A 24.hu számolt be arról, hogy finomítottak az szja-kedvezmény szabályozásán. A jogszabály eredeti értelmezése szerint aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, a támogatásra csak a szülés napjától jogosult. Tehát, az a 30 év alatti nő, akinek a terhessége 91. napja december végére esett, a kedvezményt csak a június végére várható szülés után érvényesíthette volna.

Ezen a gyakorlaton változtattak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn módosított adóelőleg-nyilatkozatot tett közzé, amely frissített tájékoztatója szerint az az anya is érvényesítheti 2023. január 1-jétől a kedvezményt, aki:

  • a magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre,
  • a gyermeke 2023-ban születik meg,
  • és az anya elmúlt 25 éves, de a 30. életévét még nem töltötte be.

Ehhez hozzátették, hogy az szja-kedvezmény tehát abban az esetben illeti meg a 30 év alatti anyát, ha vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, magzatra tekintettel 2022. december 31-ét követően lett jogosult a családi kedvezményre. Magzat után pedig abban az esetben is megilleti a kedvezmény, ha 2022-ben lett jogosult családi kedvezményre, és a gyermeke 2023-ban születik meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán közzétett videóban hívta fel a figyelmet arra, hogy a 30 év alatti anyáknak járó szja-kedvezményt igényelni kell. „Ugyanúgy, mint a családi adókedvezménynél, az adóelőleg-nyilatkozatban nyilatkozni kell, hogy van gyermek vagy legalább 12. heti várandóság áll fenn, és ez alapján igényli az szja-mentességet valaki” – mondja el a videóban.

Forrás: 24.hu