Baba

A háromgyerekesek szja-mentességével a gazdagok járnak jól

A kormány azt tervezi, hogy kiterjeszti az szja-mentességet a háromgyerekes anyákra is. Ezzel a lépéssel a gazdagabb családok járnak jól.
2020. Január 14.
A háromgyerekesek szja-mentességével a gazdagok járnak jól (fotó: iStock)

A portofolio.hu számításai szerint két fontos szempontot érdemes vizsgálni: az egyik, hogy azok, akik még otthon vannak a gyerekeikkel egy ideig még nem érzékelik az adómentességet. A másik szempont, hogy minél magasabb a jövedelem, annál jobban jár a család az adómentességgel.

Az szja-mentesség azt jelenti, hogy a nettó jövedelem 23 százalékkal emelkedik. A portoflio.hu példája alapján egy bruttó 250 ezres fizetésnél ez azt jelenti, hogy nettó 166 ezer forint helyett közel 204 ezer forint maradna a háromgyerekes anyánál.

Ez azonban a legtöbb esetben nem ilyen egyszerű, mert a legtöbb családban van másik kereső, és ami még fontosabb, gyerekenként havi 33 ezer forint adókedvezmény illeti meg a családot. A kérdés tehát úgy merül fel, hogy a 99 ezer forintos adókedvezmény igénybevétele mellett mit jelent az anyák szja-mentessége.

Ha mindkét fél dolgozik, ugyanannyit keresnek, a gyerekek után pedig megilleti őket az szja-kedvezmény, illetve 2021-től a 3 gyerekes anyákat az szja-mentesség is. A vizsgálatot a portfolio.hu széles jövedelemskálán végezte, havi 300 ezer forintos bruttó családi jövedelemtől, egészen havi bruttó 1,5 milliós családi jövedelemig, ami azt jelenti, hogy mindkét szülő nettó 500 ezer forintot visz haza.

Míg az idén 300 ezer forint körüli havi bruttó összjövedelem mellett nem kell közterhet fizetni a háromgyerekes családoknak, jövőre (2021-es bevezetést feltételezve) ez felkúszik 390 ezer forint körüli szintre. Ez úgy jönne össze, hogy a családban az anya szja-mentes lenne, a 99 ezer forintnyi adókedvezményt pedig elsősorban az apa jövedelméből és az anya járulékaiból vonnák le. Utóbbira azoknak van szüksége, ahol az apa jövedelme nem éri el a 300 ezer forintot, és így nem fizet annyi közterhet, hogy a teljes 99 ezer forintos kedvezményt igénybe tudja venni.

A lap számításai szerint amennyiben egy család két dolgozója a nemzetgazdasági átlag körüli keres, akkor gyermektelenül 33,5%-os az “adója”, 3 gyerek esetén 19,4%. Utóbbi jövőre az anya szja-mentességével számolva 12%-ra eshet.

Az alacsony jövedelműek csak korlátozottan fogják tudni élvezni a kétféle adókedvezményt, a gazdagabbaknak viszont bőven lesz lehetősége igénybe venni mindkettőt. 300 ezer forint bruttó családi jövedelem mellett szinte semekkora a jövedelemnövekedés az anyák szja-mentessége. Átlagos jövedelműeknél havi 20-30 ezer forint lehet a nyereség, ahol pedig mindkét kereső nettó 400 ezer forint feletti összeget visz haza, már a havi 100 ezer forintot is eléri az szja-mentességből származó nyereség.

Szintén a portoflio.hu hívja fel arra a figyelmet, hogy az év első hónapjaiban sokan felejtik el igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek.

Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, Az adókedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

A legalább négygyermekes anyákat illető szja-mentességgel idén – a tárca számításai szerint – mintegy 40 ezer édesanya összességében 20 milliárd forintot spórol. 2020. január 1-től ugyanis azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban nevelték a fizetésükből 15 százalékkal többet vihetnek haza.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 40 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33.000 forint adómegtakarítást jelent.

Az első házasoknak járó adókedvezmény, amely havi ötezer forinttal segíti a házasságkötést követő két évben a frigyre lépőket.

Idén havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

A tárca számításai szerint összességében több mint egymillióan jogosultak adókedvezményre.

A négygyermekes anyáknak, a családi, az első házas és a személyi kedvezményre jogosultaknak érdemes minél előbb leadni az adóelőleg-nyilatkozatot, így az adómentesség, illetve az adókedvezmény összegével már a januári fizetés is több lehet. Nem szerencsés a nyilatkozat kitöltését az utolsó pillanatra hagyni, mert a fizetésből le nem vont adókedvezmény, illetve adómentesség összege majd 2021-ben az szja-bevallásban kérhető vissza, ám ehhez az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet az érintetteknek kell kiegészíteni – írja a lap.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Portfolio.hu