Baba

5 könyvtípus, ami fejleszti a baba agyát

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni, és amellett, hogy nagyszerű közös program a babával, nagyszerűen fejleszti is a kicsit. De mit érdemes olvasni neki?
2022. Október 13.
baba könyvvel
Mit olvassunk a kisbabának?

Nem kell attól tartanod, hogy a kisbabád esetleg túl fiatal ahhoz, hogy olvass neki. Még ha éppen nem is köti le a könyv, az olvasásidő során segíted a kognitív fejlődését, és megalapozod azt, hogy később ő maga is szeresse a könyveket és az olvasást.

Ne aggódj, ha úgy tűnik, hogy még annyira nem is érdeklik a könyvek – ha minden nap leültök összebújva, és egy könyvvel töltötök időt, az a gyermekednél pozitív asszociációkat kelt az olvasással kapcsolatban, és segíti a könyvolvasás életre szóló szokását kialakítani még azelőtt, mielőtt egy szót is el tudna olvasni.

Milyen könyveket érdemes olvasni a babának az egyes életkorokban?

Újszülöttkorban (0-3 hónapos kor) – kontrasztos könyvek

A kutatások szerint a nagy kontrasztú színek, mint a fekete és a fehér azok, amelyek a legerősebben kifejeződnek a baba agyában, és segítik növekedni a látóideget, a látás fejlődését. A legkisebbekkel tehát érdemes olyan könyveket lapozgatni, amelyekben kontrasztos ábrák vannak.

Csecsemőkorban (4-6 hónapos kor) – taktilikus, tapintható könyvek

Valószínűleg a kisbaba csak néhány hónapos korában kezdi el lapozgatni a könyveket, és lehetséges, hogy addig nem is fordít rájuk különösen nagy figyelmet. Ezután érdemes arra az érdeklődésére alapozva választani, hogy szeret megfogdosni mindent, ami a keze ügyébe kerül.

Ebben az időszakban különösen izgalmasak lehetnek a babának a tapintható könyvek, amelyeket megragadhat, simogathat, rázhat. Ezek általában valamilyen műanyagból vagy textilből készült könyvek, amik kibírják azt is, ha a pici megrágcsálja az oldalakat.

6-12 hónapos korban – mondókás könyvek

A babák azért szeretik a mondókákat, mert ritmusosak, és van bennük valamilyen mintázat, ismétlés, így előre tudják, hogy mire számíthatnak. A mondókák a beszédfejlődést is segítik, és azt is, hogy könnyebben megjegyezzék és felidézzék a szeretett könyvek tartalmát.

Idősebb babák és kisgyerekek – a szeretett klasszikusok

Ahogy a gyermek nagyobb lesz, annak megfelelően alakítsd, hogy milyen szöveget olvasol neki. Ilyenkor jöhetnek a kicsit összetettebb szövegek, történetek, mint például az általad is kedvelt klasszikusok gyermekváltozatai.

Minden babának és kisgyermeknek – esti mese

Olvass a babádnak már az első naptól kezdve! Nincs is kedvesebb módja annak, hogy ezt bevezesd, mint az elalvás előtti meseolvasás. A rendszeres esti mesének fontos szerepe lehet az esti rutinban is, és segíthet ráhangolódni a kisbabának az alvásra.

Néhány tipp a közös olvasások idejére

  • Öleld meg a babádat olvasás közben, vedd az öledbe. Ez segíti, hogy biztonságban érezze magát, és kapcsolódhasson veled.
  • Használj különböző hangokat a különböző karaktereknek, vagy utánozd az egyes hangokat.
  • Időnként állj meg, mutass rá a képekre és beszélj ezekről, fűzz megjegyzéseket a szövegekhez.
  • Legyen egy különleges olvasósarkotok, például egy kényelmes székkel vagy fotellel, a közelben könyvekkel.
  • Némítsd le a telefont és kapcsold ki a tévét, illetve más eszközt az olvasás ideje alatt.
  • Bízd magad a baba érdeklődésére, és ne félj újra és újra elővenni ugyanazokat a könyveket, ha neki az tetszik.
  • Bíztasd arra a picit, hogy fogja meg a könyvet, a lapokat, és amikor nagyobb lesz, mutasd meg neki, hogyan tudja lapozni.

Források: mother.ly, verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu