Baba

Babakönyv típusok életkoronként, amik segítik az agyfejlődést

A babának való olvasást nem lehet elég korán kezdeni - ez az időtöltés amellett, hogy a kötődést is erősíti, pozitív hatással van a kognitív fejlődésére, és hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek megszeresse az olvasását, és később maga is olvasóvá váljon.
2022. Május 02.
Babakönyv típusok életkoronként, amik segítik az agyfejlődést és megszeretni az olvasást (Fotó: Getty Images)

“Ezek a korai rituálék még azelőtt, hogy a baba tudná, hogy mi a könyv, olyan szeretetteljes és tápláló interakcióként állítják be az olvasást, amelyet a gyermek a könyvekkel tesz egyenlővé, ahogy felnő” – idézi a mother.ly portál dr. Tovah P. Kleint, a Barnard Főiskola Kisgyermekfejlődési Központjának igazgatóját.

De milyen típusú könyvekből érdemes válogatni? A portál életkoronként adott egy listát könyvtípusokról – az agyfejlődés serkentésére, és az olvasás szeretetének átadására.

0-3 hónapos korban – Kontrasztos könyvek

Ha az újszülött baba érzékszerveit szeretnénk stimulálni, akkor a nagy kontraszt jó döntés lehet, ha könyvekről van szó. A kutatások szerint a kontrasztos színek, mint a fekete és a fehér, jeleznek a legerősebben a baba agyában, és segítik a látóideg fejlődését. Érdemes tehát olyan könyveket választani az újszülötteknek, amelyekben kontrasztos ábrák vannak, mint például a babageometria formákat tartalmazó könyvek.

4-6 hónapos korban – Tapintós könyvek

A kisbaba valószínűleg csak néhány hónapos kora után kezdi el lapozgatni a könyveket, sőt, az is lehet, hogy még nem is nagyon figyel oda ezekre. Addig is az érdeklődését le lehet kötni például tapintós könyvekkel, amiket megsimogathat, megfogdoshat, ha szövetből vagy puha műanyagból készült könyvről van szó, azt tudja hajlítgatni, és meg is rágcsálhatja. 6 hónapos kor után már érdemes karton lapozó könyveket is beszerezni, hogy ösztönözzük a babát a lapozgatásra.

6-12 hónapos korban – Mondókás könyvek

A legtöbb kisgyerek szereti a mondókákat, amelyek egyszerű mintázatot alkalmaznak, és így könnyen megjósolható, kiszámítható szövegek (ez az egyik kulcsa az olvasás szeretetének kialakításához). A mondókás könyvek segítik a magánhangzók és a mássalhangzók tanulását, és a szóalkotást. Továbbá abban is segítenek, hogy a gyermek könnyebben memorizálja és felidézze a szeretett könyvei tartalmát azáltal, hogy mintákat és sorozatokat alakítanak ki, fokozva a kognitív fejlődésre gyakorolt hatást.

Idősebb babák és kisgyerekek – A klasszikusok, amiket a szülő is szeret

Ahogy a gyermek idősebb lesz, a klasszikus könyveket is érdemes bevezetni, azokkal a mesékkel, amiket mi magunk is kedveltünk gyerekkorunkban. Függetlenül attól, hogy mit olvasunk, az olvasás népszerűsítésének a leghatékonyabb módja az, ha a lehető leghamarabb elkezdjük kialakítani a napi olvasási rutint. (Valójában már akár a várandósság idején lehet olvasni a picinek, hiszen már nagyjából a 16. hét környékén elkezdi hallani a hangokat.)

Aggódni akkor sem kell, ha úgy tűnik, hogy a babát nem köti le maga a könyv, az olvasás – ha minden nap töltünk el közös időt, egy könyvvel együtt, már az pozitív asszociációt kelthet a gyermekben az olvasással kapcsolatban, és életre szóló szokást alakíthat ki, még azelőtt, hogy egy szót is el tudna olvasni.

A Gyermek Olvasási Alapítvány (Children’s Reading Foundation) szerint maga az az egyszerű cselekedet, hogy naponta legalább 20 percig olvasunk a gyermekünkkel, az egyik legfontosabb dolog, amit a szociális és érzelmi fejlődéséért, és az írástudás előtti készségeinek előmozdítása érdekében megtehetünk.

Minden kisbaba és kisgyermek – Esti mese

Nincs is kedvesebb és varázslatosabb módja a közös olvasásnak, már egészen a kezdetektől, mint az esti mese bevezetése az elalvás előtti rutinba. Érdemes lehet megnyugtató, akár a lefekvés idejére összpontosító történeteket, meséket választani, amelyek segíthetik az elalvást.

Milyen egyéb előnyei lehetnek még az olvasásnak?

A Cleveland Clinic szerint az olvasás az oktatás során és az életben is jó szolgálatot tesz a gyermeknek. A közös olvasást a következő előnyök miatt is érdemes a napi rutinba építeni:

  • A nyelvi készségek fejlődése – A felolvasott szavak segíti a baba nyelvi készségeinek fejlődését, mert az olvasás során több szóval és összetettebb nyelvtannal ismerkedhet meg, mint amit egyébként a mindennapi beszélgetésekből hallhat.
  • Kötődés – Az, hogy az ölünkbe vesszük, megölelgetjük a kicsit, miközben olvasunk neki, biztonságot, szeretetet és érzelmi kapcsolódást jelez, mondta a portálnak dr. Sarah Klein gyermekorvos. “Ez a fajta osztatlan figyelem a babára nézve erősíti a kötődést.”
  • Emocionális tanulás – A baba nem csak a képeket nézegeti a kedvenc könyveiben, hanem azt is figyeli, ahogy például ráncoljuk a homlokunkat, amikor egy szereplő például ideges, vagy mosolygunk a boldog történések hallatán. Klein szerint a baba utánozza ezeket az arcokat és a hangunkat, ami segíti a korai agyfejlődést is.
  • Rutinok kialakítása – A gyerekeknek minden életkorban nagyon hasznosak a napi rutinok, aminek az olvasás is fontos része lehet. Ha a baba megszokja például azt, hogy lefekvéskor olvasunk neki, az jelezheti a számára, hogy ideje lelassítani, megnyugodni, és felkészülni az elalvásra.
  • Iskolai sikerek – A gyermeknek való felolvasás segíti fejlődni azokat az értékes készségeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ő maga is megtanuljon olvasni.

Források: mother.lyhealth.clevelandclinic.org