Baba

5 tipp, hogy lehetsz kipihent kismama

Bár a cím néha önmagában is paradoxonnak tűnik, érdemes elolvasnotok egy gyakorló anyuka tanácsait.
2012. Január 23.

5 tipp, hogy lehetsz kipihent kismama

Etessy Rita, Gábor (3) és Gréta anyukája arra az esetre készít fel, amikor végre pihenhetnél. Ritka pillanat: a Nagy és a Kicsi egy időben alszik, egyedül vagyok. Végre itt az alkalom, hogy megírjam a cikkemet az évzáró bulira, amit fejben már rég elkezdtem fogalmazni.

Már elhessegettem a szennyeshalom gondolatát; eldugtam a szemem elől a Kismama szeptemberi számát, amit már egy hete vágyakozva kerülgetek; tuningoltam magam egy kávéval és egy túrórudival; újraindítottam a gépemet (biztos, ami biztos, el ne szálljon, amit még le sem írtam); megnéztem, mennyi lehet a megadott 3000 karakter; kitakarítottam a túrórudi csokimorzsáit a klaviatúrából; leráztam a szomszéd Emőkét, aki épp most kiabált át a kerítésen, hogy átmehet-e hozzájuk Gábor (szerencsére a kertben alvó Grétát nem ébresztette fel).

Nem, nem megy, mert csak arra tudok gondolni, hogy kár belekezdenem, mert az első mondat végén úgyis felsír valamelyik gyerek, úgyis abba kell hagynom az írást.

Miért nem megy ez nekem? Miért nem vagyok elég ügyes/okos/bátor ahhoz, hogy megszervezzem, átéljem és élvezzem a szabadidőmet? Miért vagyok a “gyerekmentes” órákban is olyan, mint az Órarugógerincű Felpattanó, aki minden pillanatban bevetésre kész, és sosem tud nyugalmi állapotba kerülni?

Elméletben pontosan tudom, milyen hibákat követek el napról napra. Most megosztom veled ezeket a baklövéseket, hogy legalább te ne kövesd el őket!

1. Ha a gyerekek délután alszanak, soha ne keress csendben végezhető házimunkát! Felejtsd el a leesett gombokat, a vízköves vízforralót és a fogkrémes tükröt! (Koncentrálj magadra, és tedd azt, ami téged gazdagít!)

2. Ha a nagyszülők látogatóba jönnek, ne csücsülj a nyakukon! Túl értékes ez az idő ahhoz, hogy elpazarold. (Menj el otthonról, vagy csak ülj át egy másik helyiségbe, ahol nem hallod őket, és hagyd őket magukra az unokáikkal.)

3. Ne írj listákat arról, mi mindent szeretnél csinálni a szabadidődben, mert akkor az időd fele azzal fog eltelni, hogy a listádat böngészed, és azon problémázol, mit válassz. (Csináld azt, ami először, magától az eszedbe jut!)

4. Ha végre belekezdesz valamibe, ne gondolj arra, hogy bármikor vége lehet, mert az megöli a szabadság valódi élményét. Ne lesd ugrásra készen a telefont, a bébiőrt vagy a gyerekhangokat a közelben. (Fejlessz ki magadban egy képzeletbeli kapcsolót: KATT, most én én vagyok, és csak “lógok”, KATT, most újra “anya-csak-egy-van” vagyok, és repülök a drágaságaimhoz.)

5. Ne gondold, hogy teljesen pótolhatatlan vagy, és egy életre sérülnek a gyerekeid, ha hetente magukra (pontosabban az apjukra, de szerinted árván) hagyod őket két-három órára. (Igenis jár neked a rendszeres szabadság, és tessék ehhez ragaszkodni!)

Hopp! Valaki felsírt, úgy látom, pontot tehetek a mai szabadidőm végére, ahogyan – csodák csodája – a cikkemére is.

Kapcsolódó cikkeink:

16 pihentető trükk fáradt anyáknak

13 + 1 ötlet a kimerült kismamának

Jaj, de fáradt vagyok!

Az anyai bűntudat