Baba

A baba sírásának lehetséges okai

A csecsemők sírnak. Rengetegszer és rengeteg ok miatt. Ha éhesek, ha fájdalmat éreznek, ha félnek, ha fáradtak, és így tovább. Hiszen máshogy nem is tudnak velünk kommunikálni.
2016. Június 20.

A babycenter.com nyomán összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló okokat, amiért a babák sírnak.

Éhség

Ez talán az első dolog, amire gondolunk, ha beindul a sírás. Érdemes megfigyelni, milyen más jelek utalnak arra, ha éhesek, például az újszülöttek ilyenkor a kis kezüket a szájukba tömködik.

Piszkos pelenka

Vannak babák, akik rögtön, amint történt valami a pelusba, hangos zokogással jelzik, hogy most azonnal cserélni kell azt. Akadnak persze olyan picik is, akik egy kis ideig még türelmesen várják, vajon észrevesszük-e magunktól, hogy valami nincs teljesen rendben. Akárhogyan is legyen, még ez is azok közé a sírások közé tartozik, amit könnyű orvosolni.

Fáradtság

Azt gondolnánk, hogy nagyon szerencsések a babák, hiszen bárhol, bármikor egy pillanat alatt elaludhatnak. A valóságban azért ez nem ennyire egyszerű, sokkal nehezebb a számukra, mint hinnénk. És ha túlságosan is fáradtak a babák, akkor sírnak.

Vegyél a karjaidba!

A kicsik imádják a dédelgetést, ha a karunkban ringatjuk őket. Szeretik látni az arcunkat, érezni az illatunkat, hallgatni a szívverésünket. És ha úgy látja, hogy nincs más módja, hogy ennyire közel legyen hozzánk, akkor rázendít.

Bélbajok

Puffadás, kólika, és a többi, ha a pocakkal nincs minden rendben, akkor azt a baba rendkívül megszenvedi. Persze ez nekünk is rossz, hiszen kevés fájdalmasabb van egy szülő számára, mint látni és hallani, hogy szenved a gyermeke, és nem tud rajta segíteni.

Büfizni kell

A babák a szoptatás során akarva-akaratlanul levegőt nyelnek, aminek ki kell jönnie, hiszen ez is kellemetlenségeket okoz neki. Ha sír, lehet, hogy ez a baja, hogy nem büfizte még ki magát!

Túl hideg, túl meleg

Lehet, hogy éppen pelenkázás közben, amikor leveszed róla a ruhácskákat, úgy érzi a kicsi, hogy hűvös van, és a nemtetszését mi mással is fejezhetné ki, mint sírással?

Valami apróság

Könnyen előfordulhat, hogy túl érzékeny a babánk, és a legkisebb apróság is annyira kényelmetlen lehet neki, hogy az sírásra készteti. Ez lehet akár a ruhácskájának a címkéje, ami szúrja a nyakát.

Fogzás

Rutinos anyukák sokat tudnának mesélni arról, hogy milyen is a fogzási időszak. A legtöbb baba (és szülő) számára ugyanis maga a rémálom tud lenni, hiszen nem annyira kellemes a piciknek, amikor a fogak áthatolnak a zsenge ínyükön. Vannak persze, akik jobban viselik, de többnyire nyűgösek ilyenkor. Az első fogak a 4. és 7. hónap körül szoktak megjelenni.

Kevesebb külső ingert!

A kicsik nagyon érzékenyen tudnak reagálni a körülöttük lévő világra, így van, hogy a fények, a zaj, vagy akár a nagy tömeg nehezen elviselhető a számukra.

Még több külső ingert!

Ennek az ellenkezője is előfordulhat, az ingerszegény környezetet sem szereti minden baba, ez sokszor hangulatfüggő. És igen, lehet, hogy pont ezért sír.

Nem érzi jól magát

Ha az alapvető szükségleteket kielégítettük, és még mindig nem hagyja abba a sírást, lehet, hogy betegség állhat a zokogás hátterében. Bízz az ösztöneidben, fordulj orvoshoz, ha úgy érzed, ez a sírás más, mint a többi, mert lehet, hogy tényleg nagyobb a baj!

Kapcsolódó cikkeink:

Baba sírás kisokos egy anyuka szemével

Sírva kérnek