Baba

A babák az ördöggel is cimborálnak, ha megéri

Az alig 12 hónapos gyerekek szívesebben fogadnak el egy kis ajándékot egy irgalmas szamaritánustól, mint egy nagyobbat rosszfiútól. Ugyanakkor ha az ördögi karakter lényegesen többet ajánl, a kicsik már nem vonakodnak elfogadni az ajánlatot.
2016. Április 14.

A Cognition című szaklapban publikált kutatás során öt és nyolc év közötti gyerekeknek mutattak be két figurát (játékbabát): az egyik a gonosz, míg a másik a kedves karakter volt. Ezután közölték a gyerekekkel, hogy a gonosz figura kettő, négy, nyolc, illetve tizenhat matricát ad nekik, szemben a jófiúval, aki csak egyet. Amikor a két ajánlat között alig mutatkozott eltérés, a gyerekek könnyedén lemondtak a több matricáról, hogy a jófiút választhassák. Ha azonban a rosszfiú tizenhat matricát ajánlott, a gyerekek már elcsábultak, és inkább vele kötöttek üzletet.

Ez az erkölcsi dilemma már 12-13 hónapos korban is megjelenik. A gyerekeknek bábjátékot adtak elő, amelyben a főhősnek egy dobozt kellett kinyitnia, amiben játékok voltak. Ez sosem sikerült neki, míg végül a másik szereplő a segítségére sietett, míg egy harmadik direkt becsapta előtte a doboz fedelét.

Az előadás végén a kedves, segítőkész figura egy kekszet ajánlott a kicsiknek, míg a gonosz karakter kettőt. A babák 80 százaléka inkább csak egy kekszet kért, hogy a kedves bábu kedvében járhasson. Amikor azonban a gonosz figura nyolc finomságot ajánlott, már ők sem moralizáltak sokat: örömmel elfogadták a remek ajánlatot.

„Ez a kísérlet az ördöggel kötött paktumról szól. Közben persze kevésbé cinikus üzenetet közvetít az egész: már igen korán le tudunk mondunk kisebb dolgokról, hogy a helyes utat válasszuk” – mondja a kutatást vezető Arber Tasimi, a Yale pszichológusával, Karen Wynn-nel.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így fejlődik az intelligencia
  • 10 érdekes kérdés a játékokról
  • Milyenek az egyévesek?
  • Erkölcsi nevelés
  • Forrás: Medipress