Baba

A cumi becsapja a szülőket

A cumi kutatási eredmények szerint gátolja a szülőket abban, hogy megfelelően értelmezzék a csecsemő örömét, illetve bánatát.
2014. December 09.

A cumival a szájukban mosolygó csecsemők képét néző nők egy kísérletben úgy értékelték, hogy a gyermekek kevésbé boldogok, mint a cumi nélkül mosolygó csecsemők, és kisebb valószínűséggel mosolyogtak vissza a cumival a szájukban mosolygó babákra. Amikor pedig szomorú tekintetű csecsemők képeit nézték, a nők kevésbé intenzívnek értékelték a bánatot, amikor cumi volt a baba szájában.

A Basic and Applied Social Psychology szaklapban közzétett tanulmány szerzői, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói szerint az eredmények azért fontosak, mert a megfigyelő felnőttekkel kialakuló “harmónia” teszi lehetővé a csecsemőknek, hogy érzelmi megértést sajátítsanak el, és mentálisan fejlődjenek.

A kutatás alapján felmerül annak lehetősége, hogy a síró csecsemő megnyugtatására cumit használó szülők a baba arcának eltakarásával káros hatást gyakorolhatnak a szülő-gyerek kötődés folyamatára.

Az egyetem kutatói Magdalena Rychlowska vezetésével 29 nő arcizmához csatlakoztattak elektródákat, miközben az alanyok két csecsemő fényképeit nézték, amelyeken a babák arca örömet, bánatot, dühöt és semleges érzelmet fejezett ki. A résztvevőket arra kérték, hogy a babák arcán látható érzelem intenzitását is értékeljék.

Néhány képen a babáknak cumi volt a szájában, másokon pedig nem. Egyes képeken a csecsemők száját fehér négyzet takarta el, hogy kizárjanak minden olyan lehetséges hatást, amit a cumi gyakorolhat a takaró hatáson kívül a nőkre. Az eredmények azt mutatták, hogy a cumi és a fehér négyzet egyaránt csökkentette a nőkben a szájat mosolyra húzó járomcsonti izom aktivitását ahhoz képest, amikor semmi sem takarta el a baba száját. Ezenkívül mindkét takaró tényező azt eredményezte, hogy a nők kevésbé intenzívnek értékelték a csecsemő örömét.