Baba

A homeopátiás szerek szedése

A homeopátiás szerek esetén a megszokottól eltérő jelzésekre és használati javaslatokra kell felkészülnünk. Cikkünk ehhez nyújt segítséget.
2010. Május 13.

A potencia meghatározása után – pl. a leggyakrabban használatos “C” potenciák: 5 CH, 9 CH, 15 CH, 30 CH – a gyógyszer szedésének gyakoriságát is meg kell választani. A 200 CH igen magas potencia, melynek használatát csak orvosi megbeszélés alapján javasoljuk. Minél súlyosabbak a tünetek, annál rövidebb időnként kell szedni.

A homeopátiás szerek szedése

Akut betegségek esetén:

– az alacsony potenciákat (pl. 5 CH) gyakoribb adagokban, napi 2-4-szer szedjük;

-a közepes potenciát, (pl. 15 CH) napi 1-2-szer vesszük be.

Súlyos esetben az alacsony és közepes potenciákat akár 5-30 percenként is adhatjuk a hatás megjelenéséig, maximum 4-5 alkalommal ismételve. Általános szabály: minél alacsonyabb a hígítás, annál többször kell ismételni.

A szedés időtartama a gyógyulás gyorsaságától függ.

– Ha megszűnnek a panaszok, a szedést abba kell hagyni, a beteg gyógyult.

– Ha javulás lép fel, ritkábban kell bevenni a gyógyszert.

– Ha nincs változás 24 órán belül – a szedést abba kell hagyni, új szert választani. – Ha új tünet lép fel – a tünethez illő új szert kell rendelni.

A krónikus betegségek esetében használható magas potenciákat ritkábban, hetente, havonta egy alkalommal alkalmazzuk.

Egyszeri adagok

Az átlagos egyszeri adag, vagyis ami ahhoz szükséges, hogy a kívánt ösztönző (stimuláló) hatást elérjék, tapasztalati úton alakult ki. Tüneti kezelés esetén 5, alkati kezelés esetén 10 golyócska az az adag, amely – az életkortól és a testsúlytól függetlenül – biztosan elindítja a megfelelő öngyógyító folyamatot. Az egyéb gyógyszerformáknál az adagolási útmutató az irányadó.

A szedés módja

A homeopátiában az adagolás szintén rendhagyó, eltér az allopátiás orvoslásban megszokottól. A homeopátiás szerek – akár golyócskák, akár tabletták – a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, ezért el kell szopogatni őket a szájban, vagy a nyelvünk alá téve rövid időn belül elolvadnak.Az erősebb illatanyagok közömbösítik a hatásukat, ezért a homeopátiás gyógyszereket mentolos fogkrémek vagy más mentolos szerek használata, evés, ivás előtt vagy után fél órával érdemes bevenni.

A homeopátiás gyógyszerek jellemzői:

csecsemőknek, kisgyerekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, időseknek is adhatók, dózismódosítás nélkül

– az alapanyagok természetes eredetűek

– sokszoros hígításuk miatt semmilyen mellékhatást nem okoznak

– túlérzékenységi, allergiás reakciók nem lépnek fel

– hozzászokás nem alakul ki

– önmagában is alkalmasak számos akut és krónikus betegség gyógyítására

– a hagyományos gyógyszerekkel is kombinálhatók

– számos készítmény betegségmegelőzésre is alkalmas.

Gyógyszerformák

A homeopátiás gyógyszereknek két nagy csoportja van. A monokészítmények egyetlen kiindulási anyagot tartalmaznak, és többnyire “golyócska” kiszerelésűek. A globulusok (golyócskák) folyékony hígításokból készülnek, melyekkel semleges szacharóz golyócskákat zárt edényben átitatnak, majd megszárítanak. A golyócskák potenciája azonos az impregnálásra használt oldat potenciájával.

Komplex szerek – ezek a gyógyszerek bevált indikációkra, klinikai vizsgálatokkalbizonyított, hatásukban közelálló, potenciált monokészítmények kombinációi. Az egyes betegségekre gyakran alkalmazott monoszereket egy tabletta tartalmazza.

Az így kapott gyógyszereket általában orvosok állítják össze, és fantázianevet adnak nekik. A komplex szerek általában tabletta kiszerelésben kaphatók, de léteznek szirup, kenőcs, injekció formában is. Komplex szereket érdemes használni akkor, ha nem tudunk a tünetek alapján egyéni szert választani.

Komplex szerek léteznek:

– influenza

– nátha, megfázás, szénanátha

– torokgyulladás

– rekedtség

– utazási rosszullét

– stressz, álmatlanság

– köhögés kezelésére.

Tárolás, eltarthatóság

A szereket szobahőmérsékleten ajánlott tárolni, nem kell hűtőszekrénybe tenni, de napsugárzás, erős hőhatás ne érje őket. A homeopátiás gyógyszereket ne tartsuk erős illatú anyagok, illóolajok, parfümök és sugárzó készülékek, például mikrohullámú sütő, mobiltelefon, tv-készülék közelében. Megfelelő tárolás mellett a homeopátiás gyógyszerek 5 évig eltarthatók.