Baba

A kávé jót tesz a szívnek?

A reggeli kávéban található koffein talán többet tesz annál, mint hogy segít felkelni: csökkenti a gyulladás egy azon formáját, mely a szívbetegségek kockázati tényezői közé tartozik.
2017. Január 24.

A kávé jót tesz a szívnek?

Ez derült ki egy kutatásból. mely a Nature Medicine című lapban jelent meg.

Az eredmények szerint a gyulladás egy típusa néhány felnőttben gyakoribb, míg a többiben kevésbé. Amikor ez a bizonyos mechanizmus aktiválódott, az embereknél gyakrabban találtak magas vérnyomást és érelmeszesedést. Mindezek mellett laboratóriumi körülmények között bebizonyították, hogy a kávé gátolja ezen mechanizmust, azonban azért senki nem állítja, hogy a kávé egy öregedés elleni varázsszer.

“Korábbi kutatások eredményeiből gyakran láttuk, hogy a kávézás hosszabb élettel jár együtt, talán erre kaptunk most magyarázatot” – nyilatkozta David Furman, a Stanford University School of Medicine munkatársa.

“Az emberi szervezetben valószínűleg több száz olyan útvonal létezik, mely krónikus gyulladáshoz és különböző betegségekhez vezet. Ebből mi most egyet azonosítottunk” – tette hozzá. Furman szerint a koffeinen kívül más anyagok is befolyásolják a gyulladásos folyamatokat, így például az omega-3 zsírsavak.

A kutatásban nem résztvevő kutatók azonban óva intenek minket a koffein mellett szóló eredmények túlértékelésétől. “Ami igazán fontos, az a néhány molekuláris célpont a krónikus gyulladás elleni küzdelemben, melyre a kutatás rámutat” – nyilatkozta Gabrielle Fredman, az Albany Medical College docense.

Régóta elfogadott, hogy a hosszan tartó, alacsony szintű gyulladás összefüggésbe hozható a korral járó krónikus betegségekkel, így több szívbetegséggel, ízületi gyulladással, időskori elbutulással és jó néhány daganatos betegséggel. Fredman azonban megjegyzi, hogy a gyulladáscsökkentő szerek nemkívánatos mellékhatásokkal járhatnak, például immunrendszer szupressziójával, melyeket nem szívesen látnánk egy idős szervezetben. Így a kutatók szeretnének egy megfelelő kezelést kifejleszteni, s egyelőre nem világos, hogy a koffein megfelelő-e erre a célra.

“A kutatásban van néhány javaslat arra, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti a gyulladás forrását, azonban korai még bármit is kijelenteni” – magyarázta Fredman. “Klinikai kísérletek még nem történtek a koffein tesztelésére, így mindenképpen több kutatás szükséges még a jelenség pontos magyarázatára és megértésére.”

A kutatásban több mint 100 felnőtt vett részt, akiknek kérdőívet kellett kitölteniük és vérmintát kellett leadniuk. A kutatók összehasonlították a fiatalok és az idősek vérmintáit, hogy kiderüljön, mely gének “aktívabbak” az idősebb generációban.

Az eredmények szerint két csoportnyi gén bizonyult aktívabbnak, melyek együttesen fejtik ki a hatásukat. Mindkét csoport egy gyulladásos protein, az IL-1-béta fehérje képzésében vesz részt. Ezután az időseket két csoportba osztották: az első csoport esetén magas aktivációs szinten voltak ezek a gének, míg a második csoport esetén alacsonyabb szinten. Az első csoport 12 felnőttje közül kilencnek volt magas vérnyomása, míg a másik csoportban 11 ember közül csak egynél találtak kóros vérnyomást. A magas csoport idősebb tagjainál az IL-1-béta szint is emelkedettnek bizonyult.

És hol jön képbe a koffein? Az alacsony szintű csoport több koffeint fogyasztott. Ezután a kutatók laboratóriumi körülmények között is tesztelték a folyamatokat, mely során az emberekben talált eltérések egerekben is krónikus gyulladást és magas vérnyomást okoztak. Korábbi kutatásoknál már bebizonyosodott, hogy a magasabb IL-1-béta szint emelkedett a szív- és érrendszeri betegekben, és egy jelenleg zajló klinikai kísérletben az IL-1-béta gátlók hatását tesztelik szívbetegekben.

“Ez talán segít megértenünk, hogy egyesek miért öregednek másként, mint a többiek” – magyarázta Fredman. “Miért lesz valakinek stroke-ja 60 évesen, míg mások 100 éve korukig élnek mindenféle betegség nélkül?” A magyarázat valószínűleg valahol a genetikában keresendő.

Kapcsolódó cikkeink kávé témában:

Forrás: Medipress