Baba

A legegyszerűbb autizmus teszt

A kutatók összefüggést találtak a baba fejtartása és az autizmus között. Az egyszerű teszt pozitív eredménye mindössze kockázatnövekedést jelent - figyelmeztetnek a szakemberek.
2018. Július 07.
A fejtartás teszttel megjósolhatók a szociális problémák

A baltimore-i Kennedy Krieger Intézet kutatói kitaláltak egy egyszerű tesztet, amellyel már 6 hónapos kortól kimutatható az autizmus, a beszédfejlődés és a szociális problémák kockázata. A teszt alapját az a kutatás adja, amely során több évig (30 hónapos korig) figyeltek meg csecsemőket. Kiderült, hogy az autista gyerekek 90 százaléka nem tudta megtartani a fejét, nyakát a fejtartás teszt során féléves korban, a magas kockázatú csecsemők összességében kétszer olyan gyakran mutattak a fejtartásban elmaradást, mint az alacsony kockázatú babák.

Hogy kell elvégezni a fejtartás tesztet?  

Az autizmus teszthez a hátára kell fektetni a babát, majd megfogni a két kezét, s miután felkeltettük a figyelmét, fel kell húzni ülésbe. Ha minden rendben van, a testével egy vonalban tartja a kicsi a fejét. Ha hátrabicsaklik a feje, az vörös zászló jelzés a szakemberek és a szülők számára – azaz nagyobb a rizikója a fejlődés zavaroknak. Jellemzően 3-4 éves kor előtt nem diagnosztizálják az autizmust, pedig a kommunikációs és interakciós képességromlást okozó spektrum zavarnál korai fejlesztéssel nagy mértékben enyhíthetők a tünetek. A korai fejlesztés része a járástanulás, a motoros készségek fejlesztése, a sok beszélgetés, beszédfejlesztés is. A 2012 óta létező teszt a szülőknek és a gyermekorvosoknak jelent első sorban óriási segítséget. Ha a teszt pozitív, akkor fokozott figyelemmel kell kísérni a baba fejlődését, és segíteni kell azt. Az intézet YouTube-csatornájára felkerült egy videó egy pozitív tesztről, amely a teszt elvégzésének módján túl bemutatja azt is, hogy milyen az, mikor a baba nem tudja megtartani a nyakát, fejét:Egy másik videó szemlélteti az adott életkorban elvárható nyak és fejtartást, azaz így fest, ha a teszt negatív:A korai felismerésnek nagyon nagy jelentősége van, hisz a korai (időben elkezdett) fejlesztéssel jobb eredmények érhetők el.További cikkek a témában: