Baba

A legjobb nassolnivalók szoptató anyukáknak

Nem csak a várandósság alatt tapasztalhatunk megnövekedett éhségérzetet, hanem a szoptatás során is.
2021. Augusztus 27.
A legjobb nassolnivalók szoptató anyukáknak (Fotó: Getty Images)

A szervezetben zajlik a regeneráció folyamata, miközben biztosítania kell a folyamatos anyatej-termelést, és közben a kisbabáról is gondoskodnunk kell. Teljesen érthető, ha ilyenkor plusz energiára, plusz “üzemanyagra” van szükség.

A szoptató anyukáknak olyan nassolnivalókra, kisétkezésekre van szükségük, amelyek nemcsak a tejtermelésben segítenek, hanem energiát és fehérjét is biztosítanak. Íme, néhány remek ötlet a tápanyagokban gazdag szoptatás alatti nassolnivalókhoz.

Tápanyagokban gazdag zabkeksz

A zab jótékonyan hat a tejtermelésre, és ezt az alapanyagot akár egy ízletes kekszbe is belesüthetjük. Crystal Karges dietetikus receptjét például érdemes lehet kipróbálni:

A hozzávalók: 2 csésze nagy szemű zabpehely, 1 csésze liszt, 1,5 evőkanál őrölt lenmag, 4 evőkanál sörélesztő, 2/3 csésze barna cukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze kókuszolaj (szilárd), 2 tojás, 1/2 teáskanál tengeri só, 3/4 csésze apróra vágott csokoládé, opcionálisan: mazsola, áfonya, apróra vágott dió, szeletelt mandula, stb.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a kókuszolajat és a barna cukrot, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot és a tojást, és keverjük simára az egészet.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a zabot, a lisztet, az őrölt lenmagot, a sörélesztőt, a szódabikarbónát és a sót.
  4. Apránként adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverjük addig, amíg jól össze nem áll a tészta. Adjuk hozzá a csokoládét, és óvatosan forgassuk bele a masszába
  5. Egy kanál segítségével tegyünk kisebb adagokat a sütőlemezre, és süssük 12-15 percig, amíg a sütemények aranybarna színűek nem lesznek. Miután kihűlt, már ehetjük is!

Aszalt sárgabarack

Ha olyan nassolnivalót szeretnénk, amit könnyen el is lehet csomagolni és magunkkal vinni, az aszalt sárgabarack jó választás lehet. Vitaminokban és fitoösztrogénekben gazdag, amelyek elősegítik a tejtermelődést.

Töltött tojás

A tojás nagyszerű fehérjeforrás, és töltött formában ízletes nassolnivalót készíthetünk belőle. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető változat a következő recept:

Hozzávalók: 6 nagy tojás, 3 evőkanál majonéz, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál almaecet, só és bors (ízlés szerint), fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. Főzzük meg a tojásokat, majd ha kihűltek, pucoljuk meg, és vágjuk mindegyiket hosszában félbe.
  2. Egy kanál segítségével kaparjuk a tojások sárgáját egy tálba, a fehérjéket pedig tegyük egy tányérra.
  3. A tojások sárgáját törjük össze egy villával, majd adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, az almaecetet, a sót és a borsot.
  4. Töltsük a krémet a tojásfehérjékbe, és szórjuk meg fűszerpaprikával.

Joghurt

A natúr joghurt kalciumban és D-vitaminban gazdag – egy kevés granola, bogyós gyümölcs, olajos mag vagy mogyoróvaj hozzáadásával tápanyagokban gazdag lesz, ráadásul még finomabb.

Smoothie

A smoothie egy egyszerű és ízletes módja annak, hogy még több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthassunk. A parents.com gyűjtéséből néhány izgalmas ízkombináció szoptató anyukáknak:

  • Áfonyás-mogyoróvajas: 1 csésze tej vagy mandulatej, 1/2 fagyasztott banán, 1 csésze fagyasztott áfonya, 2 teáskanál lenmag, 2 teáskanál mogyoróvaj
  • “Nagyon zöld”: 1 és ¼ csésze kókusztej, 1/2 csésze bébi spenót, 1/2 érett avokádó, 3/4 csésze uborka, 1 csésze fagyasztott szőlő, ¼ teáskanál hámozott, reszelt gyömbér, méz (ízlés szerint)
  • Mézes-barackos: 1 csésze tej, 1/3 csésze görög joghurt, 1 és 1/3 csésze szeletekre vágott barack, ¼ csésze lenmag, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál méz

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica remek rostforrás, így hosszabb időre biztosít jóllakottság érzetet. Készítsük házilag, olíva olajjal és zöldfűszerekkel.

Energiagolyó

A smoothiekhoz hasonlóan nagyon változatosan készíthető nassolnivaló az energiagolyó is. Egy egyszerűbb változat példának:

Hozzávalók (18 darabhoz): 1 csésze zab, 1/2 csésze apróra vágott csokoládé, 1/2 csésze mogyoróvaj, 80 g őrölt lenmag, 230 g méz, 2 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjünk össze minden hozzávalót.
  2. Amint a tészta összeállt, formázzunk belőle kisebb golyókat.
  3. Tegyük az energiagolyókat sütőlemezre vagy tálcára, és hagyjuk állni a hűtőben 2-3 órát.
  4. Ezután már fogyaszthatjuk is. A maradékot légmentesen záródó edényben tároljuk a hűtőben.

Forrás: mother.ly