Baba

Szoptatás alatti étrend: mit ehet az anya, és mit jobb kerülni?

A szoptatás idején a kiegyensúlyozott, változatos étrend nemcsak az anyuka egészségét támogatja, hanem közvetlen hatással van a baba fejlődésére is. Összegyűjtöttük, miért fontos az étrend tudatos megtervezése, milyen ételek ajánlottak, és melyeket jobb mellőzni ebben az érzékeny időszakban.
2025. Szeptember 12.
nő salátát eszik, progeszteronszint növelő ételek

Fotó: Getty Images

A szoptatás idején nincs szükség drasztikus diétára. A kiegyensúlyozott, változatos étrend biztosítja a szoptatáshoz szükséges plusz kalóriát, így elegendő és megfelelő minőségű anyatej termelődhet.
A várandósság alatt rengetegszer hangsúlyozzák, mennyire fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, hiszen ez alapfeltétele a baba egészséges fejlődésének. A szülés után azonban annyi változás történik, hogy gyakran háttérbe szorul a helyes étkezés, ráadásul számos tévhit él a szoptatós étrenddel kapcsolatban.

Az anyatej termelődését, összetételét, valamint az anya egészségét befolyásolja ugyan a szoptató anya életmódja és táplálkozása, de az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, kalcium) kevésbé van hatással az, hogy mit fogyaszt az anya. Szélsőséges eseteket leszámítva (mondjuk éhezés), a baba meg fogja kapni, amire szüksége van, ha a fenti összetevőben hiányos az anya táplálkozása, a tápanyagokat a saját szervezetétől fogja elvonni. Azaz az, hogy mennyire kiegyensúlyozott a szoptató anya étrendje, sokkal inkább hatással van az ő egészségére, mint a babáéra. Az anyatejben lévő összes többi tápanyagra, köztük is különösen a zsírsavak minőségére, az A-, B2-, B12-, C-vitaminra,  folsavra van befolyással az anya étrendjének tápértéke.

Ebből kell több

Az orvosi és nemzetközi ajánlások szerint a legideálisabb táplálék a csecsemő számára az anyatej. Az első hat hónapban az anyatej biztosítja a baba számára a legfontosabb tápanyagokat, ezért különösen fontos, hogy az anya étrendje ezt támogassa.  

Az anyatej termelődéséhez többletfolyadékra és több energiára van szükség. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az anyának naponta átlagosan kb. 500 kcal többletenergiára van szüksége. Ez a plusz fedezhető kiegyensúlyozott táplálkozással, de nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is számít.

Fehérjéből is többre van szüksége a szoptató anyáknak, Eóezen felül néhány vitaminból és ásványi anyagból is jelentősen megnő a szükséglet.

A változatos szoptatós étrend alapjai

A szoptatás alatti táplálkozás nem különbözik jelentősen az általános egészséges étrendtől, de a változatosság itt még nagyobb szerepet kap. Friss, megbízható alapanyagok, sokszínű ételek és a megfelelő tápanyagbevitel mind hozzájárulnak az anya és a baba egészségéhez.

Bizonyos esetekben szükség lehet vitamin- és ásványianyag-pótlásra, amit szoptatós kismamáknak készült étrend-kiegészítők segíthetnek. Ezek kiválasztásában az orvos vagy dietetikus tud tanácsot adni.

A kiegyensúlyozott étrendben zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, gabonafélék, tejtermékek és egészséges zsiradékok egyaránt helyet kapnak.

Mit nem lehet enni szoptatás alatt?

Számos ételt szoktak tiltólistásra tenni a szoptató édesanyáknak, de ezeknek valójában semmilyen tudományos alapja nincs annak a riogatásnak például, hogy a K-betűs zöldségek puffadást, hasfájást okoznának a babának. Tiltólistás még általában a tehéntej, a bogyós gyümölcsök, a bab, a magas higanytartalmú halak – utóbbit valóban jobb elkerülni. Ám nem érdemes egy komplett tiltólistával nekiállni a szoptatásnak, inkább figyelni a kisbabánk jelzéseit.