Család

5 élelmiszer, amit szoptatás alatt ajánlott enni

És mutatunk kettőt, amit viszont tilos.
2024. Március 18.
szoptatás
Kép: Getty Images

A szoptatós anya étrendje sok mindenben hasonlít ahhoz, amit már terhesen is megszokott és begyakorolt: fedeznie kell a szervezet energiaszükségletét, illetve biztosítani azokat a tápanyagokat, amelyek az anya és baba számára is elengedhetetlenül fontosak.

Szoptatás alatt az energiaigény körülbelül 500-700 kalóriával emelkedik, vitaminból főleg C-, D-, A és folsavra van fokozottan szükség. És persze az ásványi anyagok, úgy mint magnézium, cink, kalcium, jód. Folyadékból is többet kell fogyasztanunk, legjobb esetben ez víz, de lehet turmix, zöldséglé. Persze alkoholt egyáltalán nem, kávét is keveset igyunk.

Amit viszont mindenképp egyen, aki szoptat

Fehérje

Főleg szárnyas húsokból, halakból, de minél kevesebb feldolgozott élelmiszert együnk.

Tejtermék

Jöhet szinte minden: tej, kefir, túró, joghurt, sajtok.

Zöldség

A legjobb nyersen és jöhet bármi, amihez az anyának kedve van, persze legjobb az idény zöldség. Sokan mellőzik a hüvelyeseket, puffasztó hatású zöldségeket, k betűvel kezdődő növényeket. Valójában nem kifejezetten tiltottak, de vannak babák, akiket valóban megzavarnak, hasfájást okozva nekik. Más babákat pedig nem.

Gyümölcs

Idény gyümölcsöt válasszunk, de mindegy mit, ami csak jólesik.

Rost

Teljes kiőrlésű, rostban gazdag bármilyen finomság nagyon fontos, mindegy, hogy mi, csak ne legyen benne hozzáadott cukor.

És amiket felejtsünk el egyelőre

Ahogy a terhesség alatt, most sem ajánlott a nyers valamint a félig feldolgozott hús, hal, tojás.