Baba

A mellek ápolása és a rákmegelőzés

Életet adni, erőt és egészséget átvinni csak az a kismama tud, aki saját testét és lelki egészségét ápolja, felkészíti önmagát a várandósság viselése és a szoptatás örömteli, ugyanakkor megterhelő feladataira.
2003. Augusztus 09.

A szoptatásra való felkészítésnek része a mellek ápolása és gondozása. Kevesen gondolják, hogy a szoptatás is fontos kapcsolatban állhat a rákmegelőzéssel. Szakemberek gyakorlati tanácsait gyűjtöttük össze, hogy segítsük a legideálisabb táplálást az anyatejjel, és egyben az emlőrák kialakulásával szembeni megelőzést is fokozzuk.

Vannak tényezők (ún. rizikófaktorok), melyek fokozzák az emlőrák kialakulásának a kockázatát. Ilyen lehet a zsírdús táplálkozás, az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás – ezek mértékét szabályozhatjuk. Vannak azonban általunk nem befolyásolható veszélyeztető faktorok is. Minél több emlőrák fordul elő a felmenő rokonságban vagy a testvérek között, annál inkább veszélyeztetett a nő. Negyven-hatvan éves hölgyek körében jóval több a megbetegedés, mint a többi korosztályban.

Kitolódott életkor

A szülési életkor Magyarországon is nagyon kitolódott, ezért nem ritka, hogy vannak kismamák, akik 40 év felett vállalják első vagy többedik terhességük kihordását. Ismerünk kockázatot csökkentő tényezőket is, például a korai első szülést, a többszöri szülést, főleg ha az első fiatalkorban történt és hosszabb ideig tartó szoptatással járt együtt. Egészségügyi kultúránk részét képezi, hogy minden nőnek biztosítjuk az évente történő rákszűrő vizsgálatokat. Tapasztalatunk szerint ezt a lehetőséget inkább csak a 35 év felettiek veszik igénybe.

A mellgyulladás veszélyei

Lázas állapottal, fájdalommal, a szoptatás gyakori abbahagyásával jár. Későbbi probléma, hogy az emlőben a gyulladás hegek keletkezéséhez vezet, a tejcsatornák hámja károsodik, ezért fájdalom, ritkábban az emlők váladékozása, esetleg daganat alakulhat ki. A mellgyulladás megelőzhető. A leírt tanácsok mellett még figyelnek arra, hogy ne maradjon pangó tej a mellben, mert akkor nincs talaja a mellgyulladásnak.

A tejpangást a rendszeres szoptatás mellett a mellek gondos, rendszeres lefejésével tudod megakadályozni. Ez történhet kézzel vagy mellszívó készülékkel is. Ha mellszívót használsz, olyat válassz, amely nem erőből szív, hanem stimulációval, vagyis utánozza a baba szopását. A kizárólag vákuum elven működő mellszívók gyakran nagyon megviselik, megduzzasztják a mellbimbót és a bimbóudvart, a mélyebb rétegekben bennmarad a tej, amely a tejpangás alapját képezheti. Igen fontos, hogy ha mellszívóval fej és már nem ürül a tej, akkor a mell felső rétegeiből is görgetgesd, masszírozd ki a csomókat, hogy innen is kiürüljön.

Szükség van még az élettani tartást biztosító, a melleket nem deformáló és jól tisztán tartható melltartókra is. Az egészséges melltartó kiválasztásakor nemcsak a bőrbarát, jól szellőző anyag, a szép forma, de a helyes méret is fontos. A jól megválasztott méretű melltartó sehol nem nyom, nem szorít, kényelmesen elfér benne a melltartóbetét vagy bimbóvédő eszköz és lehetőség van szoptatáskor vagy fejéskor arra, hogy külön-külön szabaddá tudjuk tenni a mellet, miközben a tartófunkció megmarad.

A terhesség és a szoptatás az anyai szervezetet igénybevevő nehéz időszak. Tanácsainkat remélhetőleg megfogadod. Ezúton is szeretnénk hozzájárulni, hogy a gyermekvárás és -nevelés családi életetek kiegyensúlyozott és boldog szakasza legyen. Ez csak akkor valósulhat meg, ha a család alappillére és összefogója az anya, a nő egészséges.

VIII.évf./5.sz.

Forrás: Anyák Lapja