Baba

A szoptatás enyhítheti az oltással járó kellemetlenséget

Az oltásokat egyik baba sem viseli jól, egy kutatás szerint azonban mi is tehetünk azért, hogy enyhítsük a kicsi fájdalmát.
2017. Február 28.

A szoptatás enyhítheti az oltással járó kellemetlenséget

Neked is minden egyes oltás alkalmával összeszorul a szíved, amikor látod a babádat sírni? Akkor mindenképpen olvass tovább!

Az ottawai egyetem felméréséből kiderült, hogy azok a csecsemők, akiket oltás közben szoptatott az édesanyjuk, látszólag kevesebb fájdalmat éltek át. A kutatás eredményét 10 másik felmérés összegzéséből kapták, melyekkel arra keresték a választ, hogy különböző szituációkban hogyan reagálnak a kicsik az injekcióra.

“A tű szükséges a kisbabák beoltásához, illetve az orvosi ellátásban kisgyermekkori betegségek esetén. Használata azonban sajnos fájdalommal jár” – írják a kutatás készítői. “A gyermekekben és gyakran a szülőkben is szorongást kelt, ami később a tűtől való félelem kiváltója lehet. Összehasonlítottuk a szoptatás hatékonyságát a fájdalomcsökkentésben (a sírás időtartamát és a fájdalom mértékét figyelve) valamint az ölbevételt és a vízzel vagy cukros szomjoltókkal itatást… Mindegyik kutatás arra az eredményre jutott, hogy a szoptatás csökkentette a fájdalmat az oltóanyag beadása közben.”

A felmérésből kiderült, hogy a csecsemők szoptatás közben átlagosan 38 másodperccel rövidebb ideig sírtak. A fájdalom erősségét jelző skálán pedig a mellre helyezett gyermekek értékei 1,7 ponttal voltak alacsonyabbak. A kutatás végzői szerint tehát a szoptatás valóban segíthet megnyugtatni, megvigasztalni a kicsiket és elterelni a figyelmüket. Mi több, az anyatejben található endorfinok képesek csökkenteni a gyermekek fájdalmát is.

A megfigyelt csecsemők többsége 1 és 6 hónapos korú volt – ezzel kapcsolatban a kutatók megjegyezték, hogy az eredmények lehetséges, hogy mást mutattak volna, ha a felmérés az 1 éves kor körüli korosztályra fókuszált volna.

“A szoptatás sokkal több pusztán táplálásnál. Képes megnyugtatni és enyhíteni a fájdalmat” – mondja a kutatás vezetője dr. Denise Harrison. “Nem csak arról szól, hogy eltereli a gyerek figyelmét a tűről. Tudjuk, hogy a bőr-bőrkontaktus, a szívverés és az anya hangja, illata, valamint az anyatej kellemes íze mind-mind fontos tényezők.”

Amennyiben nem szoptatunk, vagy nem tudjuk valamilyen oknál fogva mellre tenni a kicsit oltás közben, íme néhány szintén hatásos fájdalomcsökkentő tipp.

  • Ültesd az öledbe – ez szintén segít neki biztonságban érezni magát
  • Add oda a cumiját és/vagy itasd meg cumisüvegből az oltás beadása után – a szopás csökkenti a fájdalmat
  • Kínáld meg gyümölcslével vagy egy kevés cukros vízzel az injekció beadása közben – a cukor ugyanis szintén enyhíti a fájdalomérzetet
  • Kérj helyi érzéstelenítést az orvostól mielőtt beadná az oltást
  • A meleg fürdő is segíthet az oltás utáni fájdalom enyhítésében

Kapcsolódó cikkeink: