Baba

A szoptató anyák tovább maradhatnak vékonyak

A szoptatás újabb pozitív hatását erősíti egy nemrégiben megjelent tanulmány, a kutatás szerint azok az anyák, akik legalább fél évig szoptattak tíz évvel később vékonyabbak, mint azok, akik nem szoptatták ennyi ideig babájukat.
2018. December 18.
A szoptató anyák tovább maradhatnak vékonyak

A szoptatás számos hosszú távú pozitív hatással jár, de most egy új tanulmány újabb előnyt talált. A tanulmány, amely a Journal of Women’ s Healthben jelent meg azt állítja, hogy akik legalább fél évig szoptatták kisbabájukat, azoknál tíz évvel később 3,5 centivel kisebb derékbőséget mértek azokhoz képest, mint akik hat hónapnál kevesebb ideig szoptattak – írja az MTI nyomán az Index.

A kutatásban 678 nő vett részt a szülés után 7-15 évvel. A Pittsburgh-i és a Michigani Egyetem kutatói tanulmányukban elemezték a kapcsolatot az anyák saját közlése szerinti szoptatás hosszúsága és derekuk körfogata között.

Az eredményeket az anyák kora, faji és etnikai hovatartozása, a várandósságuk esetleges komplikációja, a társadalmi-gazdasági helyzete és egészséges életmód-faktorai alapján is értékelték. A tanulmány szerint szülés utáni szoptatáshoz az anyáknak napi 500 plusz kalória elfogyasztására van szükségük.

A kutatók szerint a derékbőség előre jelezheti a hosszú távú szív és érrendszeri kockázatot. A szoptatás hosszának figyelembe vétele fontos adalékkal szolgálhat az anyák esetében a hosszú távú kardiovaszkuláris és emésztőrendszeri egészség tanulmányozásához.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Index.hu