Baba

Később kezdenek menstruálni a szoptatott kislányok

Az anyatej a tökéletes táplálék a kisbabáknak. Ismerjük rengeteg jótékony hatását, egyedi, gazdag összetételét. Kutatásokból most úgy tűnik, ha a kislányt szoptatják, az több szempontból is segíti egészséges fejlődést majdani nőként.
2011. Október 08.

Időről időre felbukkanó hír, hogy a mai kislányok hamarabb érik el a pubertást, hamarabb kezdenek menstruálni, mint sok évtizeddel ezelőtt. Ennek számos következménye lehet, szakemberek összefüggésbe hozzák vele az asztmát, a cukorbetegséget, a kamaszkori magatartási és pszichoszociális problémákat és más olyan egészségügyi problémákat, amelyeket a hosszabb ideig tartó ösztrogénterhelés okoz.

Mitől függ, hogy a lányoknak mikor kezdődik az első ciklusa? Sok kutatás foglalkozik az első menstruáció időpontját meghatározó tényezőkkel: elemzik például az anya terhesség alatti dohányzását, a lány testtömegindexét, a családi háttérből fakadó pszichés tényezőket. Összességében ma úgy tudjuk, hogy a menstruáció kezdetét a klíma, a testtömeg, a fizikai aktivitás mértéke, a környezeti és persze genetikai tényezők is befolyásolják, újabban pedig a szervezet D-vitamin-szintjével is találtak összefüggést.

Egy kanadai kutatócsoport nemrég arra keresték a választ, hogy a csecsemőkori táplálás módja befolyásolja-e az első menstruáció időpontját. 994 filippínó lányt vizsgáltak, akik 1983-84-ben születtek, és akik egy nagyobb, követéses vizsgálatban vettek részt, mely felnőttkorukig kísérte őket (CEBU Longitudinális Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés). Különböző társadalmi, gazdasági, anyai, genetikai jellemzők statisztikai szűrése után úgy találták, hogy a kizárólagos szoptatás időtartama olyan független és fontos változó, mely hatással van az első menstruáció időpontjára. A vizsgált lányok fele 13,08 éves kora előtt, fele pedig utána menstruált először. Plusz egy hónap kizárólagos szoptatás hat százalékkal csökkentette annak valószínűségét, hogy ennél az életkornál korábban jelentkezik az első vérzés. Csak a kizárólagos szoptatásnak volt kapcsolata ezzel, a pótlás vagy hozzátáplálás mellett folytatott szoptatás időtartamának nem. Az eredmények általánosíthatóságához további vizsgálatok szükségesek, de ez volt az első eset, amikor az adatfelvétel több, egymást követő időpontban történt.

2008-ban a University of Wisconsin kutatói, Nichols és szerzőtársai publikáltak olyan eredményt, mely arra utal, hogy a csecsemőkorukban szoptatott kislányok felnőttkori mellrák kockázata kisebb.

Ha ezeket az eredményeket további kutatások is meg fogják erősíteni, akkor elmondhatjuk, hogy az anyatejes táplálás a női létet nemcsak a szoptatás női művészetének továbbadásában határozza meg, hanem a női egészség nagyon összetett védelmén keresztül is. Ha anyatejjel tápláljuk a lányainkat, az számukra igazán különleges ajándék. (Közben az is elképzelhető, hogy az elkövetkező években a kutatók majd olyan „anyatejbe rejtett” ajándékokat is fölismernek, melyek speciálisan a fiaink egészségét javítják életük során… annyit persze már ma is tudunk, hogy ne érezhessük hiábavalónak a kisfiúk szoptatását sem!)

Forrás: Al-Sahab, B. et al. (2011): Impact of breastfeeding duration on age at menarche. American Journal of Epidemiology, 173. (9), pp.971-977.