Baba

A tesztidőszak után folytatódik az SMA-szűrés, a szülőnek kell kérnie az ingyenes vizsgálatot

A betegség kezelésében nagy a jelentősége a korai diagnózisnak.
2024. Március 20.
(Kép forrása: Getty Images)

Tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése, jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Bethesda Gyermekkórházban, írja az MTI. A vérvizsgálatot, amely ingyenes, a szülőnek kell kérnie.

Az államtitkár elmondta, hogy a pilotprogram ideje alatt 86 ezer minta közül 9 esetben derült ki a rendellenesség, a kezeléseket megkezdték. A mintákat továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban elemzik.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azt mondta, e betegség kezelésében nagy a jelentősége a korai diagnózisnak, a kezelés mihamarabbi elindulásával remény van arra, hogy a tünetek nem, vagy csak enyhe formában alakulnak ki.

A szakember elmondta, hogy a szűrések újraindulása óta két újszülöttnél derült ki a rendellenesség, a kezelések rövid időn belül megkezdődnek.

A januárban, februárban születetteknél utólag is lehet kérni a genetikai vizsgálatot, amit a születéskor levett sarokvérből végeznek.

Forrás: MTI