Baba

Folytatódik az ingyenes SMA-szűrés

2024-ben is lesz ingyenes SMA-szűrés. A szűréseket ugyanaz a három intézmény fogja elvégezni, mint a pilotprogram során.
2024. Február 02.
Baba
Kép: Getty Images

Folytatódni fog 2024-ben az ingyenes SMA-szűrés, jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ehhez szükséges forrásokat a költségvetésből biztosítják, idén 450 millió forintot különítenek el erre a célra. A szűréseket ugyanaz a három intézmény – köztük a Bethesda Gyermekkórház – fogja elvégezni, mint a pilotprogram során.

Amióta Magyarországon is elérhetővé az újszülöttkori SMA-szűrővizsgálat, kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek. Az időben észlelés kulcsfontosságú ennél a betegségnél. A tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el.

Az SMA (azaz a gerincvelői izomsorvadás) egy gyógyíthatatlan betegség, ami miatt folyamatos állapotromlás, a mozgáskészségek elvesztése, a legsúlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség teszi súlyossá és rövidíti le a betegek életét.

Mint arról korábban a Gyerekszoba.hu is beszámolt, az ingyenes SMA-szűrés 2022 novemberétől 2023. december 31-ig tartott. A Belügyminisztérium akkor azt közölte, hogy feldolgozzák a szűrések adatait, és az ezekből levont tapasztalatok alapján döntenek a program további finanszírozásáról.